Koliko ste puta čuli kako su hrast, grab i bukva najbolja drva za ogrjev, najduže održavaju kuću toplom, ne sagorijevaju brzo, a cijena im to i potvrđuje. Hrast je nešto kaloričniji od bukve ili graba i stvara jaki žar, no mora biti potpuno suh. Grab je izvrstan za čuvanje, ali i loženje, dok je bukva najpodložnija djelovanju gljivica i iz tog je razloga važno da drvo bude na vrijeme posječeno i osušeno.

Kako god, drva su još uvijek jedan od najjeftinijih energenata, a stručnjaci kažu kako je vrijeme za pripremu drva onda kad drvo ima najmanje vlage. Kako bi drva bila kvalitetna i  bolje se iskoristila za grijanje prostora, potrebno ih je pravodobno sječi te skladištiti. Idealno je obaviti sječu ili nabavu drva godinu dana, pa čak i dvije unaprijed. Sječu ogrjevnog drva najbolje je napraviti u hladnijim mjesecima, od listopada do ožujka. Vrijeme je to mirovanja vegetacije, ali i vrijeme kad drvo ima najmanje vlage.

Pravilno skladištenje drva također može utjecati na njihovu kvalitetu grijanja, a preporuča se da prostor gdje se drva skladište bude suh i prozračan, po mogućnosti izloženo suncu i propuhu. Ložite li upravo suhim drvima, uštedit ćete energiju i lakše postići željenu temperaturu prostorije. Naime, energija se neće trošiti na isparavanje vode iz drveta, a i neće doći do kondenzacije na peći ili dimnjaku.

Ove godine cijene drva za ogrijev daleko su više nego proteklih godina, proučili smo malo cijene na nacionalnom tržištu i iznenadili se iznimno visokim cijenama, primjerice tako su bukva, grab, hrast i agacija 400 kuna, brdski hrast i bukve/graba – mješavina po 300 kuna, mješavina hrast + bagrem + orah 300 kuna, a sam hrast kreće se oko 330 kuna.

Privatnici koji se bave pripremom i prijevozom drva za ogrijev ističu iznimno velike troškove ove godine i male kvote izvoza drva iz Šumarije, dok iz Hrvatskih šuma ističu kako su kvote iste kao i svake godine.

Ovo je samo presjek nekoliko ponuda iz oglasnika, no vidimo kako se cijene previše ne razlikuju. Sve je češća ponuda alternativnih manje kvalitetnih prerada od drveta, stare stolarije, otpiljaka s pilane i slično, koje nemaju veliku ogrijevnu moć, no u nedostatku financijskih sredstava, također se kupuju i to po cijeni od 100 do 250 kn/m.

Foto:Pixabay.com, njuškalo.hr/screenshoot