20. studeni datum je kada obilježavamo Međunarodni dan djeteta s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Ovo obilježavanje potaknula je Organizacija Ujedinjenih naroda. Naime, 20. studenog 1959. godine Generalna skupština UN-a usvojila je „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“. U cijelom svijetu, povodom ovog dana pokreću se brojne akcije i brojna pitanja s kojima se suočavaju djeca i mladi.

Danas na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata i u najsiromašnijim područjima na svijetu. Svjetski dan djece idealna je prilika u kojoj možemo zajedničkim snagama zamisliti i probati barem djelomično ostvariti budućnost u kojoj svako dijete ima jednake prilike za učenje, zaštitu, skrb i budućnost bez diskriminacije te budućnost u kojoj svako dijete ima priliku napredovati.

I ne zaboravite kako SVI– roditelji, učitelji, medicinske sestre i liječnici, čelnici vlade, mediji i civilno društvo, kao i mladi i djeca, mogu igrati važnu ulogu u stvaranju Međunarodnog dana dječjih prava relevantnim za njihova društva i zajednice u kojima žive.

Izvor: Č. I.
Foto: pixabay