Svi smo upoznati s proizvodima koji su nam potrebni za učvršćivanje i za njegu naše kože, od tonika, seruma pa do hidratantnih krema i ulja za njegu kože. No, ako ste u potrazi za sve blistavijim tenom, postoji jedan proizvod koji još možda niste isprobale, a to je esencija za lice!

Iako nije novost, o njima se počelo govoriti tek nakon što je korejska kozmetika i skincare rutina doživjela pravi boom na beauty sceni. Upravo je esencija je must-have proizvod korejske njege kože koja u početku može biti malo zbunjujuća, ali vrijedi ju isprobati. Moglo bi vam se činiti kao preopterećenje, ali kad je riječ o pomno promišljenim rutinama za njegu kože, nije cilj uključiti što više proizvoda. Cilj je kreiranje rutine koja je u potpunosti prilagođena vašim potrebama, a svaki proizvod ima određenu svrhu. Baš poput dvostrukog čišćenja lica ili pilinga, esencije mogu igrati ulogu u potpunom preobražaju vaše kože.

ŠTO JE ESENCIJA?

Esencija djeluje poput mosta između tonika i seruma. Potom olakšava prodiranje i povećava učinkovitost svakog proizvoda koji nanesete na lice nakon nje. Ona ima rijetku, vodenastu teksturu i sadrži aktivne sastojke koji hidratiziraju i pružaju koži onaj sjajni, blistavi izgled.
Za razliku od tonika koji djeluju na resetiranje pH vrijednosti vaše kože i pripremaju kožu za bolju apsorpciju nakon čišćenja, aktivni sastojci u esencijama ubrzavaju izmjenu stanica kože, što može pomoći u liječenju određenih problema poput finih linija, hiperpigmentacije te flekica koje ostaju nakon akni. No, najveći benefit korištenja esencija je hidratacija. Kad je koža hidratizirana, ona ne samo da bolje kontrolira proizvodnju sebuma, već pomaže u sprječavanju finih linija i bora. Isto tako, budući da su esencije iznimno lagane, one su izvrsne za sve tipove kože.

KAKO SE PRAVILNO NANOSI?

Ako gledamo tipičnu rutinu od pet koraka, ona bi trebala izgledati otprilike ovako – dvostruko čišćenje, toniranje, nanošenje esencije, potom seruma, hidratantne kreme te, u konačnici, kreme za zaštitu od sunca. Koža voli popiti esenciju pa nećete morati puno čekati da se upije, a najbolje ju je nanijeti čistim rukama direktno na lice. Izlijte esenciju na dlanove ruku, a zatim ju utapkajte u cijelo lice. Tapkanjem ćete spriječiti da vam vodenasta formula ne curi niz lice, a pomoći će i u bržem upijanju. Isto tako, višak esencije možete utapkati u kožu vrata i po području ključne kosti.

Esencije nevjerojatno dobro djeluju prilikom pripreme kože za šminkanje. Budući da će se brzo upiti u kožu, savršene su za nanošenje ispod pudera gdje služe kao zaštitni, hidratantni sloj. Uz to, ako vam je potrebno brzo rješenje ekstremno suhih mjesta na koži lica, možete uzeti nekoliko blazinica, natopiti ih esencijom te staviti na sva dehidrirana mjesta na koži. Pustite ih da odstoje pet do deset minuta prije nego što ih odstranite. U nastavku vam donosimo neke od najboljih esencija za lice koje se isplati isprobati.

Izvor: journal.hr
Foto: unsplash.com