” Još samo jedno poglavlje…..”

Pet naslova koji će vam otvoriti neke nove, nepoznate ili drukčije svjetove……. Dok ih budete čitali, možda i vi izgovorite onu poznatu rečenicu koja je dobro znana svakom strastvenom čitatelju: „ Još samo jedno poglavlje pa ću stati. „

Mali princ, Antoine de Saint-Exupéry

„Jednom, kada mi je bilo šest godina, vidio sam prekrasnu sliku u knjizi o prašumi naslovljenoj Istinite priče. Slika je prikazivala zmijskoga cara kako guta zvjerku.“ Ovim citatom započinje jedan od klasika koji je zaokupio pažnju i dječje i odrasle populacije. Zamislite da ste pilot zaglavljen u orijaškoj pustinji Sahari, sa zalihama koje su dostatne za samo osam dana. Najednom, pred vama se pojavi dječak neobična izgleda te vas zamoli za jedan maleni, ali i iznenađujući zahtjev. „Molim vas… nacrtajte mi ovcu.“ Što se dalje dogodilo i je li ovca bila dobro nacrtana?? To ostavljam vama da otkrijete. Priča koja na jednostavan, a toliko mudar način, opisuje svijet odraslih gledan i doživljen dječjim očima, zarobila je srce svakog čitatelja koji je došao u doticaj s pričom. No, dok ju budete čitali, pokušajte pronaći poruke koje se skrivaju između redaka te upamtite ovu rečenicu: „Dobro se vidi samo srcem. Bitno je očima nevidljivo!“

Inferno, Dan Brown

Budite se u bolničkom krevetu, jaka glavobolja tutnja vašom glavom, ne sjećate se događaja tijekom posljednjih nekoliko dana te se ujedno nalazite u stranoj zemlji. Vjerujem da ćemo se svi složiti da situacija nije idealna, no nama već dobro poznati harvardski profesor Robert Langdon nema vremena ni za kakve žalbe. Za misterioznim cilindrom u džepu sakoa od tvida, ubojicom za vratom te sa ženom koja je bila zadužena za njegovo zdravlje u bolnici, Langdon putuje kroz prekrasnu Firencu uz pomoć njezinog povijesnog stanovnika, Dantea Alighierija. Dan Brown ove je godine iznenadio novom knjigom pod naslovom Postanak, ali je prije nje napisao cijeli serijal koji prati harvardskog profesora Roberta Langdona na njegovim putovanjima. Inferno je roman koji prethodi Postanku, ali ujedno spaja književnost , povijest te akciju u jedno. Iako je njegov najpoznatiji hit Da Vincijev kod, svaka knjiga kosi neočekivane zaplete, iznenađenja i još mnogo toga! Ukoliko vas zanimaju pustolovine Roberta Langdona, toplo preporučamo da se udobno smjestite te kronološkim redom pročitate cijeli serijal misterioznih i napetih trilera iz pera gospodina Dana Browna!

Marsovac, Andy Weir

Crveni planet, Mars. Surovi okoliš preplavljuje površinu četvrtoga planeta od nama najbliže zvijezde, Sunca. Grupa mladih astronauta i znanstvenika uputila se na Mars istražiti ono neistraženo. No, što bi se dogodilo da oluja najednom prekine misiju te se astronauti moraju u što kraćem roku uputiti prema Zemlji. Što kad bi jedan član posade ostao zarobljen na Marsu? Upravo to se dogodilo Američkom astronautu Marku Watneyju. U formi dnevničkih zapisa, čitatelj prati Markove avanture na nepoznatom planetu. Kroz svima poznati žargon, jednostavne izraze vezane uz kompliciranu znanost te zanimljivu fabulu, talentirani pisac Andy Weir je čitateljskoj publici donio znanstveno fantastični roman koji je toliko oduševio publiku da je čak napravljena i filmska adaptacija!

Kronike iz Narnije, C. S. Lewis

Mnogima je ormar dosadno, prašnjavo mjesto koje služi za spremanje odjeće. Kada bi netko pogledao prema njemu, ne bi vidio ništa posebno. No što ako netko odluči uroniti malo dublje u ormar te se nađe u šumi, a par metara ispred se nalazi lampa. Ista ta situacija se dogodila skupini radoznale djece, Lucy, Edmundu, Susan i Peteru. Kronike ne prate samo njihove pustolovine, nego i živote stanara Narnije, zemlje koja se nalazi u jednom malom skromnom ormaru u Engleskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Iako je spisatelj Lewis donio ovu priču u naš svijet sredinom dvadesetog stoljeća, ona još uvijek zabavlja publiku, pogotovo mlađu te nam pokazuje da mašti uistinu nije ništa ne moguće, makar to bilo sagraditi čitavi svijet u jednostavnom drvenom ormaru.

 

Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Ransom Riggs

Drugi svjetski rat bitan je dio svjetske povijesti. Ostavio je velike tragove na sudionicima tog sukoba. Jedan od tih ljudi je i Abraham Portman, paranoični starac koji nikamo ne ide bez oružja, uvijek je na oprezu te ima čudnovate priče. No kada nastupi nesreća te je Abraham misteriozno ubijen, njegov unuk, Jacob Portman, iznenada nailazi na razna pisma i  karte. Oni mu otkrivaju djedovu čudnovatu povijest koja će i sama uplesti Jacoba u nevjerojatan vrtlog događaja koji su obilježili povijest. Starinske fotografije savršeno se uklapaju u slagalicu cijele priče te dočaravaju taj misteriozni ugođaj svakom čitatelju diljem svijeta. Ransom Riggs napisao je ovu izvrsnu trilogiju o pustolovinama Jacoba Portmana i njegovih prijatelja te očarao čitateljsku publiku nevjerojatnom pričom i još nevjerojatnijim zapletima koji ju prate.

Izvor fotografije: BUKA