U subotu 11. svibnja, katedralu Uzvišenja svetog Križa u Sisku ispunili veličanstveni zvuci prelijepih skladbi posvećenih Blaženoj Djevici Mariji, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora Condura Croatica iz Zadra.
Najljepši dar svim majkama uoči njihovog dana u naš je grad stigao u obliku pjesama posvećenih Majci svih ljudi, Blaženoj Djevici Mariji.

Zbor CONDURA CROATICA ( ime starohrvatske ninske lađe ) osnovan je 2009. u Zadru. Zbor je slijednik prvog Akademskog zbora iz 1992. godine koji je u teškim vremenima Domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi.
Zbor izvodi glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od ranog srednjeg vijeka do suvremene glazbe.
Pored navedenog Zbor izvodi specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14. stoljeća pod nazivom „CRKVENA SKAZANJA“ odnosno „PASIONSKI ORATORIJI!.
Najpoznatiji oratorije koje izvodi su KRIŽINA, ZADNJA POSTAJA, PLAČ GOSPOJE I SVIT ZA SPASOM VAPIJE.
Ta su djela nadahnuta glazbenom glagoljaškom baštinom otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije.

Autor tih djela je umjetnički voditelj i dirigent Zbora Ivo Nižić, poznati glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent koji je za svoj rad dobio je niz nagrada.
Zbor je, također, dobitnik velikog broja nagrada. ( Zlatna katedrala – 2013. Split, 2o14. Zadar, Međunarodno natjecanje zborova Aurora Cantat, – Karlovac 2015., Međunarodno natjecanje zborova Adria Cantat – Šibenik 2016. )

Publika je uživala u koncertu i s puno emocija pratila nastup pjevača. Pljesak oduševljenja čuo se nakon svake, doista posebne, izvedbe.


Na kraju koncerta, voditelj Zbora Ivo Nižić zahvalio je predsjednici Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije Ivanki Roksandić na suradnji i angažmanu koji je rezultirao njihovim dolaskom i nastupom.

Pohvaljujemo ovu ideju, kao i realizaciju koncerta. Bio je to praznik za dušu. Dojmljive izvedbe koje nije moguće zaboraviti. Hvala organizatorima i zboru Condura Croatica!

Izvor: Mješoviti zbor Condura Croatica
Foto: smž