Norveška startup tvrtka “No Isolation” sa sjedištem u Oslu razvila je robota za djecu. On je primarno namijenjen za djecu koja se bore s dugotrajnim bolestima. Osim što trpe bolove, trpe i odsutnost od prijatelja i ostale djece. Robot imena AV1 se stoga koristi kao komunikator, njihove oči i uši sa svijetom van bolničke sobe. Na taj način mogu pratiti nastavu iz školske klupe, komunicirati sa svojim prijateljima i pratiti što rade.

Ideja je nastala nakon što je jednoj od osnivačica tvrtke, Karen Dolvi, kolegica koja radi kao medicinska sestra na dječjem odjelu rekla kako je rad ponekad deprimira. Djeca su izolirana u bolničkim sobama te gube kontakt sa vanjskim svijetom. Nakon što ozdrave, gurne ih se u vanjski svijet i očekuje se da će biti sretni jer su ozdravili.

Kratko istraživanje koje je provela pokazalo je da u Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo 70.000 djece godišnje biva odsutno sa nastave zbog dugotrajne bolesti. Karen je tada odlučila realizirati svoju ideju u vidu robota AV1.

Robot ima mogućnost rotiranja glave za 360 stupnjeva, što znači da djeca mogu vidjeti apsolutno sve. Ukoliko žele postaviti pitanje, njegova glava biva osvijetljenja plavim svjetlom. Postoji i mod šaptanja koji smanjuje intezitet zvučnika. Rad robota se kontrolira putem iOs ili Android aplikacije na smartphoneu.

Fotografija: SoNews.no