Značajne obljetnice u Stepinčevoj župi u Budaševu

U nedjelju 27. svibnja 2018. u Budaševu, u župi bl. A. Stepinca, je bilo vrlo svečano. Na posebno lijep način obilježena je 120. godišnjica rođenja zaštitnika župe, kao i prva obljetnica izvođenja predstave “Život bl. Alojzija Stepinca”.

Slavlje je započelo svetom misom koju je predvodio budaševski župnik vlč. Krešimir Bulić, a nastavljeno je prigodnim glazbeno – scenskim programom. U koncelebraciji je bio vlč. Vedran Pejak Pašić, župni vikar u katedralnoj župi Uzvišenja Sv. Križa u Sisku.
Uz brojne župljane, svečanosti su prisustvovali i gosti: predstavnici župe Popovača, g. Vladimir Rogošić – predstavnik UHDDR iz Petrinje, g. Ivica Kuzmić – načelnik Općine Topusko te vlč. Ivan Grbešić – župnik župe Pohoda BDM Sisak.

Prisutni su bili i predstavnici medija, g. Željko Maljevac (nST), koji rad glumačke skupine prati od samog početka, kao i Laudato TV.
U glazbenom dijelu programa gostima su se predstavili violinisti Korina Petra Čondić i Matej Perković – članovi dramske skupine “Glumci – župljani”.
Izložbu fotografija “Djetinjstvo i mladost bl. A. Stepinca” pripremio je Siniša Medarić koji je ujedno glavni glumac u predstavi o bl. Stepincu.

Obzirom da je izložba bila posvećena djetinjstvu i mladosti Blaženika, glumci su, uz vodstvo voditeljice Ljiljane Slunjski, uprizorili scenu iz školskih dana Alojzija Stepinca, približivši na taj način Blaženika još kao malenog dječaka, publici.
Glumci su se svima prisutnima predstavili kroz prezentaciju svakog pojedinog glumca, a potom i prezentaciju s presjekom jednogodišnjeg rada na predstavi. Prezentaciju je pripremio Tomislav Jelić, također glumac u predstavi.

Svečanost je bila prilika da se glumci zahvale svim domaćinima koji su ih ugostili u svojim gradovima, općinama i župama. Zahvalnice i prigodne darove uručila im je voditeljica skupine Ljiljana Slunjski zahvalivši još jednom na gostoprimstvu i ukazanom povjerenju. Na kraju se glumcima zahvalio domaći župnik – vlč. Krešimir Bulić koji je istaknuo angažman, trud i volju da se radom na ovoj predstavi pronosi istina o zaštitniku župe, bl. A. Stepincu.
Druženje se nastavilo uz prigodni domjenak i tamburaše.