Zaštitite svoje bicikle od krađa


S lijepim proljetnim vremenom na sisačkim ulicama možemo vidjeti sve veći broj biciklista. Možda je tome pridonijela i nova regulacija prometa na Mostu Gromova gdje se zbog zatvaranja tobogana u jutarnjim i kasnim popodnevnim satima stvara velika gužva. Odlazak na posao biciklom u drugim zemljama, sasvim je normalna pojava, poslodavci čak potiču zaposlenike kupujući im bicikle.

No osim prirodnog vjetra u kosi i bržeg i jednostavnijeg načina stizanja do odredišta, posjedovanje bicikla sa sobom nosi i određenu odgovornost, zahtjeva minimalno posjedovanje obvezne opreme, redovito održavanje ali i brigu hoćete li ga zateći na mjestu na kojem ste ga ostavili. Za one koji misle da je zaštita bicikla od krađe nemoguća, donosimo nekoliko savjeta:

Kod kupnje novog bicikla, obratite pozornost postoji li kakav tvornički broj njegova okvira, zapišite ga i uslikajte, a ako na okviru bicikla nema broja, sami možete stvoriti neku prepoznatljivu oznaku ili više njih. Račun također čuvajte dok god je bicikl u prometu.

Domišljatiji svoj će bicikl pomno fotografirati i to sastavne dijelove po kojima je bicikl prepoznatljiv, tipa gume, sjedalo, poseban dizajn rame, amortizeri i sl.

Jedan od najčešćih grešaka je što se vlasnici bicikala služe jeftinim lancima i lokotima, najčešće onima s četveroznamenkastim šiframa koje je zasigurno lakše prerezati i prepiliti nego npr. spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom. Zaključajte ga na način da obuhvatite i ramu, kao i kotač.

Nastojte bicikl parkirati na osvijetljeno mjesto, gdje je veća prisutnost građana, po mogućnosti prostor koji ima video nadzor i svakako izbjegavajte najčešću grešku, a to je parkiranje na istom mjestu.

Ovim putem možemo još samo apelirati na svijest i savjest građana da poštuju druge sudionike u prometu i da se ne otuđuju bicikli, nekome je to možda jedino prijevozno sredstvo, a tržište je danas tako veliko da se već za stotinjak kuna može kupiti novi.