Proteklih tjedana zadesile su nas visoke ljetne temperature i bilo je gotovo nezamislivo boraviti u zatvorenim prostorima bez klima-uređaja. Nakon kratkotrajnog rashlađenja i pada temperatura, meteorolozi ovih dana najavljuju novi toplinski val. Za sve one koji su osjetljivi na rad klima-uređaja, postoje trikovi koji će pomoći pri spuštanju temperature u domu te vam time olakšati spavanje tijekom noći, piše N1.

Koristite termofor

Iako na prvu zvuči suludo jer termofor najviše koristimo kako bismo se ugrijali i to tijekom zimskih mjeseci, termofor isto tako možete koristiti i da biste se ohladili. Sve što trebate napraviti je napuniti ga hladnom vodom prije spavanja i staviti u zamrzivač.Možete ga staviti u krevet dok obavljate što imate u kupaoni prije spavanja, ili ga možete otaviti pod nogama preko noći. Ako vam je prehladno, možete za zamotati u plahtu. Pomoći će vam pri reguliranju temperature tijela.

Imajte hladno rublje

Iako možda zvuči čudno, ali prije nego što započnete svoju rutinu prije spavanja, donje rublje stavite u zamrzivač i izvadite ga kada ste spremni za spavanje. Ne ostavljajte ga predugo u zamrzivaču. Trebali biste ostati taman hladni da možete zaspati.

Ne otvarajte prozore tijekom dana

Tijekom godine prozore otvarate kako biste prozračili vaš dom, ali ako ih otvarate za vrijeme visokih temperatura, ljeti to znači da ćete u kuću samo pustiti vruć zrak zbog čega će se vaš životni prostor dodatno zagrijati. Tijekom dana prozori neka budu zatvoreni, zavjese navučene i rolete spuštene kako bi spriječili ulazak sunčevih zraka. Kada padne noć otvorite prozore kako bi se sve dobro prozračilo.

Koristite niskoenergetske žarulje

Konvencionalne žarulje i do 90% svoje energije otpuštaju kao otpadnu toplinu. Kako biste spriječili pregrijavanje, prebacite se na niskoenergetske žarulje.

Zdjele hladne vode

Strateški postavljene zdjele pune hladne vode u više prostorija mogu pomoći u hlađenju vrućeg zraka. Uz njih, nije zgorega dodati i malo zelenila jer biljke djeluju kao prirodna klima.

Spavanje na podu

Ako vam zbilja ništa ne pomogne, uvijek možete spavati na podu. Naime, ujutro će se prostor zagrijavati od gore prema dolje i pod će najdulje ostati hladan. Ako vam je jako neudobno na pod možete staviti ležaljku.

Izvor: n1
Foto: unsplash.com