Nagrade Prozak i Na vrh jezika za djela autora do 35 godina, dodjeljuju se već 16. put zaredom, a ovogodišnji. Ovogodišnji dobitnici su Siščanka Mima Juračak (najbolji prozni rukopis) i Antonio Karlović iz Zagreba (najbolji rukopis iz poezije). Nagrade će autorima biti uručene tijekom Festivala prvi prozak na vrh jezika, a knjige objavljene tijekom iduće godine.

Mima Juračak rođena je 1986. godine u Sisku. Bavi se pisanjem i ilustracijom, a ovogodišnju nagradu Prozak je osvojila za svoj rukopis „Sitan život“. Njezine kratke priče dosad su objavljene u zbornicima natječaja Lapis Histriae i različitim časopisima i portalima. Dobitnica je nagrada „Vranac“, „Ulaznica“ i „Stjepko Težak“ za kratku priču. Diplomirala je filozofiju i knjižničarstvo te je trenutno zaposlena kao knjižničarka.

Antonio Karlović rođen je 1994. godine u Zagrebu. Njegov rukopis poezije „Kad god netko ispred mene hoda“ ove je godine proglašen najboljim te je osvojio nagradu Na vrh jezika. Njegove pjesme su objavljene u više časopisa i izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2017. godine osvojio je svoju prvu nagradu međunarodnog pjesničkog festivala u Vrbasu. Do sada je izdao i dvije samostalne zbirke poezije: „Tijela. Stepenice. Siromaštvo.“(2018.) i „Ego – Stripper“ (2019.)

Nagrade Prozak i Na vrh jezika ulaze u svoju sedamnaestu godinu, a izbor iz proze i poezije kandidata za godinu 2021. kao i sva događanja oko književnog rada dosadašnjih dobitnika i njihovih knjiga možete pratiti na FB stranici https://www.facebook.com/ppnvj

Nagrade Prozak i Na vrh jezika podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Izvor: https://www.facebook.com/ppnvj

Foto: https://www.facebook.com/ppnvj