OD SUTRA PACIJENTI U PETRINJI U NOVOUREĐENIM MODULARNIM OBJEKTIMA

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak danas je u Petrinji najavio povratak pulmoloških i palijativnih pacijenata u potpuno opremljen modularni objekt za rad odjela za pulmologiju i dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi.
Navedene objekte koristit će dok se ne steknu uvjeti za obavljanje djelatnosti u objektima prije razornog potresa. Modularne objekte doniralo je predsjedništvo Vijeća ministara Republike Italije-Odjel za civilnu zaštitu. Objekti su stajali prazni te je Sisačko-moslavačka županija navedene objekte u vlasništvu Grada Petrinje prepoznala kao potencijal za smještaj pacijenata na petrinjskom području u sigurnim, čvrstim, toplim i opremljenim objektima koji se protežu na cca 400 m2.

Nakon što smo proteklih dana osigurali prostor za rad zdravstvenih ustanova i upravnih odjela Sisačko-moslavačke županije s područja Grada Petrinje koji su uslijed potresa svoje djelatnosti privremeno obavljali u kontejnerima, od sutra vraćamo pacijente u modularni objekt koji je uređen sukladno svim zdravstvenim standardima. Time smo osigurali novih 28 kreveta u dvokrevetnim sobama. Sobe su opremljene centralnim kisikom, novim namještajem, televizorima, a pacijenti će sada biti u kvalitetnom smještaju na toplom i sigurnom. A što je isto tako važno, vraćamo ove bolničke odjele na područje Petrinje i osiguravamo Petrinjcima zdravstvenu skrb kakvu su imali i prije potresa – istaknuo je župan Ivan Celjak.

Ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović istaknuo je koliko znači ova organizacijska struktura županijske uprave gdje se brzo i promptno pronalaze rješenja, kao i po prvi put u povijesti povećanje decentraliziranih sredstava za zdravstvene ustanove u našoj županiji, na čemu je iskazao zahvalnost županu Ivanu Celjaku i suradnicima.
„Zgrada pulmologije teško je oštećena i nije bila za korištenje, a ovim prostorom stanje će se značajno poboljšati, kao i kapaciteti bolnice i sama skrb“, izjavio je dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“, Sisak.

Zadovoljstvo vraćanjem Odjela na petrinjsko područje iskazali su Željko Križanić, dr. med. – v.d. pročelnika Službe za interne bolesti i Blanka Ćuk, v.d. voditeljica Odjela za pulmologiju i dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi istaknuvši koliko će ovakav topao i siguran objekt olakšati liječničku skrb o pacijentima. Do sada su pacijenti bili smješteni u zgradi kuhinje i blagovaonice koje su bile prenamijenjena za potrebe Odjela za pulmologiju i produženo liječenje. Sada će pacijenti čekati u natkrivenom, zatvorenom prostoru i toplom. Nakon zbrinjavanja zdravstvenih ustanova proteklog tjedna, inicijativom župana Ivana Celjaka i ovaj dio zdravstvene skrbi je pokriven u odgovarajućim i sigurnim objektima.

Izvor: smž