Kreativnost je tako nježan cvijet da pohvale potiču njegov cvat dok ga obeshrabrivanje često uguši u zametku.
(A. Osborn)

Sve je krenulo je s jednom običnom plastičnom kutijicom za  bombončiće. Bilo je to vrijeme kad sam trebala trenutak za sebe, a boja, kist, spužvica, ljepilo za salvete i salvete su bile savršena kombinacija. Nakon toga je uslijedilo nekoliko radionica u našem malom mjestu, druženja i upoznavanja s tom tehnikom.

Upoznat ćete način rada sa salvetama nakon čega se i sami možete okušati u ovoj zahvalnoj tehnici.

Salvetna tehnika ili decoupage tehnika sa salvetama jedna je od najpopularnijih tehnika ukrašavanja.

Predmeti ukrašeni decoupage tehnikom nađeni u Kini potječu još iz 12. stoljeća, a sama tehnika dobila je na popularnosti tek u 17. i 18. stoljeću u Francuskoj gdje je i dobila ime decoupage.

Naziv decoupage dolazi od francuske riječi decouper što znači izrezivati, dakle riječ je o izrezivanju motiva, sličica i njihovom lijepljenju na različite predmete te njihovom kasnijem premazivanju s nekoliko slojeva laka ili decoupage ljepila kako bi te motive zaštitili.

U 18. se stoljeću decoupage proširio među europskim plemstvom, te su se njime počele baviti i dvorske dame koje su tako uređivale svoj namještaj i sitne predmete, u 19. stoljeću je postao popularan i u Engleskoj među srednjom i višom klasom gdje su se uređivali razni ukrasni predmeti, sitni pokloni i slično a u 20. stoljeću decoupageom su se bavili i Pablo Picasso i Henri Matisse.

Potrebni su vam sljedeći materijali:

– predmeti za ukrašavanje (dolazi Božić I možete za to izabrati PVC kugle i drugi PVC gotovi oblici, drvene predmete:  kutije, daske, terakota posude, teglice, staklene posude, čaše ili posude od porculana, oblici i gotove forme od stiropora, razne limene posude – ambalaža od nekih proizvoda koje mogu postati vaza ili držač za olovke. Možete koristiti i kartonske kutij, tanjure, vaze ili pak plastiku (npr. plastičnu kantu za smeće, kutijice za olovke…), metalne predmete, svijeće; zapravo bilo što vam dođe pod ruku glavno dok je čisto (obrišite prašinu i masnoću).

Još trebate: – decoupage lak ljepilo (sjajno ili mat) – u trgovačkim centrima se prodaju razna ljepila, možete I drvofiks razrijediti vodom I dobiti jeftiniju verziju (drvofiks razrijedimo s vodom u omjeru 2:1).

– prozirni lak za završni premaz (po želji)
– crackle lack – posebni lak za raspucani efekt
– salvete (tanke 2 ili 3-slojne) različitih motiva i boja, rižini papiri
– akrilne boje

Postupak  rada sa salvetama: Ako je predmet već obojan salveta se nanosi na predmet. Važno je da je podloga svijetla. Ako se ukrašavaju neobojeni predmeti, predmet se boja akrilnom bojom i pusti da se dobro osuši. Boja mora biti bijela ili svjetlija nijansa (bež) jer motiv salvete neće biti vidljiv.

Odlična podloga može biti mješavina drvofiksa i bijele akrilne boje: u šalicu drvofiksa umiješajte jušnu žlicu bijele akrilne boje i jušnu žlicu vode, sve dobro promiješajte i smjesu držite u teglici s poklopcem, umjesto akrilne boje može se koristiti bijela tempera. Smjesa je idealna i za impregnaciju kartonskih kutija. Smjesu na staklenu površinu utapkajte komadićem spužvice (može i kuhinjska spužvica), pustiti da se potpuno osuši( možete sušilom za kosu ubrzati sušenje).

Nakon toga se nanosi salveta. Motiv istrgamo (prijelazi su tada nepravilniji i manje su uočljivi) ili izrežemo. Odvojimo slojeve salvete, koristimo onaj sloj salvete na kojem se najbolje vidi uzorak.

Decoupage lak ljepilo se tanko premaže na mjestu gdje će se salveta, odnosno motiv zalijepiti, na to mjesto se pažljivo položi izrezani motiv, kistom se pažljivo izravnaju rubovi, motiv se premaže lak ljepilom i pusti da se osuši.

Važno je da potezi kistom budu od sredine motiva prema van, kako bi istisnuli preostali zrak ispod salvete. Također možete uzeti srebrnu foliju za domaćinstvo i nakon što nanesete ljepilo, prislonite motiv na to mjesto, stavite foliju preko I lagano suhom spužvicom pritisnete I izravnate foliju iz sredine prema rubovima. Time možete spriječiti pucanje i drapanje željenog motiva.

Postoje i lakovi koji daju ispucali izgled. Ako se želi crackle (ispucana) podloga, nakon prve boje predmet se premaže crackle lakom, a zatim, kad je crackle lak potpuno suh, prijeđe se drugom bojom, i pusti da se dobro osuši. U tijeku sušenja boja će “pucati”. Kada je predmet dobro osušen i ispucan može se nastaviti sa nanošenjem salvete. Ovaj lak se može nanositi I nakon lijepljenja motiva sa salvete.

Predmet se može obojiti i drugim bojama, a sjenčanje prijelaza salvete možete izvesti uljanim bojama i spužvicom.

Ovo je način koji možete koristiti  za ukrašavanje  fotokopiranim motivima, novinskim tankim izrescima, tankom tkaninom ili suhim, prešanim cvijećem.

Kada se rad osušio sve treba još jedanput premazati bezbojnim lakom (mekanim kistom) kako bi se zaštitilo, a možete I premazati još jednim slojem ljepila.

Za ukrašavanje možete koristiti linere, glittere, umjetni snijeg, pearl boje, metalik boje, ukrasne trake, perlice, kamenčiće i sve što poželite.

Fiksiranje keramičkih i staklenih predmeta: ostavimo predmet da se osuši i stavimo ga u hladnu pećnicu koju postupno zagrijavamo na 160°C, pečemo ga 60 do 90 minuta i ostavimo ga da se ohladi u pećnici. Tako fiksiran predmet je otporan na pranje u stroju za posuđe.

Izvor: Suzana Selanac Perković, mag. prim. educ.