Danas nam je namjera predstaviti vam, mnogima nepoznatu, tehniku izrade slika u quilling tehnici. Dolazi od engleske riječi quill (ptičje pero) – umjetnost pomoću koje se izrađuju plosnate ili 3D kompozicije spiralno savinutih, dužih i uskih papirnatih trakica. Od tih papirnatih elemenata stvaraju se uzorci kojima kasnije dobivamo razne motive koji služe za izradu čestitaka, albuma, ambalaže za poklone. To je vrlo lijep način ručnog rada koji ne stvara velike troškove, ali zato stvara veliki užitak za oči.
Ova tehnika je nastala još u srednjovjekovnoj Europi.
Neka istraživanja pak kazuju da je tehnika nastala odmah nakon izuma papira u Kini prije Krista.

Osnovni element ove tehnike je čvrsto namotana rolica od trakice papira koja se zalijepi na kraju trakice.

Da bismo dobili različite oblike rolica potrebno je izraditi i lagano popuštene rolice, koje možemo oblikovati u kapljicu, suzu, oko, list, kvadratić, trokut, strelicu, polumjesec, polukrug, šiljak ili neki drugi oblik, ovisno o potrebi.
Za izradu nam je potreban dovoljno tvrd papir jednako obojen s obje strane, širine 1 do 9mm, dužine 30 do 60cm. Ovisno o slici i onome što želimo postići ponekad spajamo razne boje kako bismo dobili raznobojne role. Potrebno vam je ljepilo za papir koje se nanosi u vrlo malim količinama u čemu vam može pomoći igla ili čačkalica. Da bi rolice bile jednake veličine dobro je koristiti šablone većih i manjih krugova. Dakle osnova je krug koji oblikujemo laganim pritiskom prstiju ovisno o potrebnom elementu.

Za izradu rolica koristimo drveni štapić kojem na vrhu napravimo mali urez kako nam papirnata trakica ne bi kliznula sa štapića. Namotanu rolicu skidamo sa štapića i ljepilom učvrstimo kraj kako bi rolica ostala u željenoj veličini. Nakon izrađenih rolica ljepilom slažemo zamišljenu kompoziciju, koju možemo lagano i nacrtati običnom olovkom. Ovako izrađene slike mogu biti prava umjetnička djela.

Preporučujemo vam da uključite djecu u ovu aktivnost, jer djeluje smirujuće i opuštajuće, razvija finu motoriku i potiče samostalnost u radu. Učitelji i nastavnici također mogu koristiti ovu tehniku na satovima likovne kulture gdje će djeca osim razvijanja kreativnosti jačati samopouzdanje , pozitivnu sliku o sebi i socijalne vještine.

Želimo vam puno uspjeha, smijeha i zadovoljstva u vašim pokušajima izrade slika u quilling tehnici.

Izvor: Sanjica Ladešić, littlecircles.net