Rock and Roll ne umire! – Måneskin iz Italije pobjednik je Eurosonga 2021.


Måneskin iz Italije pobjednik je Eurosonga 2021.! Pobjedu je Italiji donijela pjesma “Zittie e Buoni”, koja je u završnici osvojila 524 boda, dok je na drugom mjestu Francuska koju je predstavljala pjevačica Barbara Pravi, osvojivši 499 bodova. Treći je predstavnik Švicarske Gjon’s Tears, koji je osvojio je 432 boda. Talijanski kritički hvaljeni bend u kojem sviraju vokal Damiano, basistica Victoria, gitarist Thomas i bubnjar Ethan nakon proglašenja pobjednicima poručili su: “Rock and Roll nikada ne umire”.

Članovi Måneskina se znaju od srednje škole, ali bend nisu osnovali do 2015. godine, kada su spojili svoje glazbene utjecaje, od rocka i rapa, do reggaea, funka i popa. Ime benda preuzeli su iz danske riječi za ‘mjesečinu’, kao počast matičnoj zemlji njihove basistice Victorije.

Godine 2018. bend je objavio singlove “Morirò da Re” i “Torna a casa” uoči njihovog prvog studijskog albuma “Il ballo della vita”. Njihov uspjeh nastavio se i sljedeće godine, kada su prodali 66 koncerata i impresivnih 140 000 ulaznica za nastupe u Italiji i širom Europe.

Njihov drugi album “Teatro d’Ira – Vol. I” objavljen je u ožujku. Na Euroviziji su nastupili uoči svoje prve talijanske turneje zakazane za proljeće 2022. godine.

 

Velika završnica 65. natjecanja za pjesmu Eurovizije održala se kao i poluzavršnice u Ahoy Areni u Rotterdamu, a trodnevnim zabavnim programom gledatelje su vodili glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley i pjevač, voditelj i nizozemski komentator Eurosonga Jan Smit te beauty blogerica i YouTube zvijezda Nikkie de Jager.

Za pobjedu na Eurosongu natjecalo se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Nizozemska, koja je to osigurala pobjedom na Eurosongu 2019. godine, kao i pet zemalja koje su u završnici bile izravno: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska. Hrvatska je 12 bodova dala Italiji.

 

Izvor:HRT.