Ivan Celjak, HDZ-ov kandidat za župana Sisačko-moslavačke županije, u kampanji pred drugi krug izbora ističe značaj demografskog oporavka za županiju i preduvjete koje županijska vlast treba osigurati kako bi mladi ostali u svom kraju ili se u njega i doseljavali iz drugih krajeva Hrvatske. Mjere i aktivnosti koje se provode u različitim programskim područjima, a sveukupno podižu kvalitetu života u županiji, sinergijski djeluju na potencijal za pomlađivanje strukture stanovništva.

„Uz sve katastrofe koje su nam se dogodile u posljednjih pola godine, i dalje postoji volja i želja građana da ostanu u našoj županiji, što mi je iznimno drago. Jamčim im da ću se prije svega zalagati za kvalitetnu obnovu, da svatko što je prije moguće ima krov nad glavom, a istovremeno moramo raditi i na daljnjem razvoju. Cilj mi je da mladi imaju uvjete školovati se, a kasnije i raditi u Sisačko-moslavačkoj županiji te da mladi iz drugih krajeva Hrvatske prepoznaju naš potencijal i dođu ovdje zasnovati svoju budućnost. Uvjeren sam da to možemo postići, znamo kako, samo nam još treba povjerenje građana u nedjelju 30. svibnja“, izjavio je Ivan Celjak.

U prvom krugu izbora 48 posto birača prepoznalo je da program Ivana Celjaka pruža nužne promjene, pravi početak, i dalo mu svoj glas za župana. Prvenstveno, stanovnicima je najvažnije imati radno mjesto i za svoj rad biti dobro plaćeni. Kako bi se to omogućilo, potrebno je djelovati u nekoliko smjerova. Jedan od njih je plan za investitore, poduzetnike koji mogu otvarati radna mjesta i podizati plaću u postojećim tvrtkama. Osim bolje prometne povezanosti, županija im može pomoći kroz zalaganje za bespovratna sredstva za poduzetničke projekte, beskamatne kredite, nove mjere za poduzetničke ideje i razvoj kroz EU Just transition fond te ulaganje u jedinstvenu opremu za rad.

Razvoj turističkih potencijala i podrška poljoprivrednicima također su iznimno važni u ovom kontekstu, posebno za mala obiteljska gospodarstva koja hrane svoje obitelji. Održivo korištenje Parka prirode Lonjsko polje, kao i razvijanje novih grana turizma poput zdravstvenog turizma u Topuskom i u Sisku, Sisačko-moslavačku županiju može staviti visoko na karti kontinentalnog turizma i doprinijeti gospodarskoj slici. Uz to, kako je sisačko-moslavački kraj tradicionalno orijentiran na poljoprivrednu proizvodnju i uzgoj stoke, u Celjakovom je programu istaknut razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i potpora poljoprivredi i naglasak na jačanje turističkog potencijala na području Moslavine, što je povezano s uzgojem domaćih poljoprivrednih kultura jer je enogastronomska ponuda danas ključan čimbenik turističke ponude. Poticanje ekološke proizvodnje novitet je koji će proširiti ponudu, ali i doprinijeti zdravlju stanovnika. U okviru Programa ruralnog razvoja na području Sisačko-moslavačke županije ugovoreno je milijardu i 125 milijuna kuna projekata ili potpora, što pokazuje značajan interes ljudi za poljoprivredom.

Naposljetku, proširiti će se ponuda obrazovnih institucija, uspostaviti sustav podrške za start up-ove i ojačati gaming industrija: projektom Regionalnog centra kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računarstva dobit će se novi srednjoškolski centar u Sisku, uz redovno poticanje studenata kroz program stipendija i sportskih stipendija, svi redovni studenti s područja županije koji upišu prvu godinu fakulteta na potresom pogođenom području SMŽ, dobit će početkom akademske godine jednokratnu naknadu u iznosu od 5.000,00 kuna, uz postojeći srednjoškolski program tehničar za razvoj videoigara izgradit će se kampus u Novskoj… To su samo neki od primjera pozitivnih aktivnosti, koje u realizaciji možete vidjeti ako u nedjelju 30. svibnja birate 1, Ivana Celjaka – župana za pravi početak!