Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Duhova, u nedjelju 23. svibnja, svečano misno slavlje u dvorištu katedralne župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku i tom prigodom podijelio sakrament svete potvrde 63 kandidata. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić i katedralni župnik preč. Marko, a služio je đakon Damir Kunić.

Na početku homilije biskup je podsjetio kako je Pedesetnica, silazak Duha Svetoga, uz Uskrs i Božić najveća svetkovina. „Naime, nakon što je od Uskrsa prošlo 50 dana, apostoli su primili obećanog Duha Svetoga, Silu odozgor, kako im je Isus navijestio. Oni su ostali zajedno s Marijom moleći za dar Duha. I kad je Duh Sveti sišao na apostole on ih je promijenio i osposobio da mogu Krista Gospodina svima naviještati. Taj apostolski žar djelo je Duha Svetoga. Tako je bilo na počecima Crkve, tako je i danas. Svjedočiti za Krista nitko ne može tko nije primio Duha Svetoga. A svi smo pozvani svjedočiti za Isusa, pred drugima, pred onima koji ga ne poznaju, pred svijetom. Zato se na vas, dragi mladi, zaziva danas Duh Sveti da vas on ispuni i ražari vaše srce, da vas on u životu vodi te mognete svojim životom svjedočiti za Isusa da je on Krist i Gospodin“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je ustvrdio kako je ovo bio dan novog početka za apostole. „Ovo treba biti novi početak i za vas, dragi mladi prijatelji. Apostoli su poznavali Isusa, dapače s njim, i to nakon uskrsnuća, družili su se, slušali ga i voljeli. Ipak nedostajalo je još nešto: nisu imali hrabrosti drugima o njemu svjedočiti. Bojali su se. sjetimo se samo kako su se, o čemu izvješćuju evanđelisti i Djela apostolska, zaključavali. A kad su primili Duha Svetoga, nestao je taj strah, oni su postali hrabri svjedoci za Isusa. I u vama, dragi krizmanici, postoje strahovi. Postoji strah od zaraze korona-virusom koji već više od godinu dana hara svijetom. Zato niste imali ni redovite nastave, malo u školi, malo kod kuće pred tabletom ili laptopom. Također, vi završavate osnovnu školu. Pitate se, kamo dalje i kako će to biti? Vaš mladi život postaje sve zreliji, a vi biste možda željeli zadržati toplinu djetinjstva, ali to nije moguće, morate odrasti. Hoćete li se najbolje snaći? Pitate se i vi i vaši roditelji. Pitamo se i mi, ali znamo da vam Duh Sveti u tome može pomoći. Jer on odnosi strahove i daje hrabrost života“, poručio je krizmanicima biskup.

Podsjetivši na pročitanu Poslanicu sv. Pavla Galaćanima biskup je rekao kako su u njoj suprotstavljena djela Duha i djela tijela. „Apostol kaže da se to jedno drugom protivi, duh i tijelo, i poziva: Po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Tjelesna su djela grijesi koje činimo u tijelu, a djela duha su: radost, ljubav, mir… Neka vas, dragi mladi, uvijek vodi Duh Božji, Duh Kristov tako da budete ljudi radosti, ljubavi i mira! U evanđelju (Iv 15, 26-27; 16, 12-15) Isus govori učenicima: Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom. Isus Duha Svetoga naziva Braniteljem i Duhom Istine.
Lijep je naziv „branitelj“. To je dakle onaj koji brani drugoga od zla. Sjetimo se naših hrvatskih branitelja koji su mnogi dali živote za našu slobodu, neki su bili ranjeni i ostali su invalidi, nekima je zdravlje stradalo… ali oni su se žrtvovali za Domovinu, za nas, za našu slobodu. I zato ih mi poštujemo i trebamo im biti trajno zahvalni. Ova je godina upravo 30-ta godišnjica od izbijanja Domovinskog rata. Na daru slobode moramo biti zahvalni i Bogu ali i ljudima, na osobit način upravo braniteljima. Bio je to krvav rat, u kojem su naši branitelji bili naoružani velikom ljubavlju prema slobodi i domovini, dok su napadači imali silno oružje ali nisu imali srce ispunjeno ljubavlju. I premda je taj omjer bio poput biblijskog dvoboja između malog i nenaoružanog Davida i velikog silno naoružanog Golijata, i mi smo pobijedili poput Davida jer – kako kaže ona narodna mudrost – ne bije puška boj nego srce junaka. Hvala neka je vječna našim braniteljima! A Duhu Svetome? Pa on nas brani od zala ovoga svijeta, od grijeha, od zlih ljudi, on nam daje da volimo i Boga i ljude, jer on je Ljubav Božja, on spaja Oca i Sina, on daje da i mi možemo biti s Bogom, on nas okuplja te smo po njemu postali jedan narod, Crkva“, istaknuo je biskup te na kraju još poručio krizmanicima da u svom životu ne zaborave moliti „Molitva nas pročišćuje i pripravlja da se Duh Sveti nastani dublje u nama, da nas on vodi kroz život. Zahvalni Bogu za njegove darove ustrajmo u molitvi za nas same i našu budućnost, za naše bližnje, osobito ukućane i prijatelje, za Crkvu i našu Biskupiju, za našu domovinu Hrvatsku. Samo ako nas vodi Duh Istine, Branitelj protiv svakog zla, mi s Kristom uskrsnulim pobjeđujemo.

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković, a na kraju misnog slavlja okupljenim krizmanicima, kumovima i roditeljima čestitao je župnik Karača.

(SV)