Donosimo vam recept jednog od najukusnijih rižota koje ćete kušati 🙂
RIŽOTO OD BUTTERNUT TIKVE
1 butternut tikva
1 ABC sir
riža
1 luk
bijelo vino
maslinovo ulje
maslac
vegeta, sol, papar, sezam
Oprezno ogulite tikvu pazeći da se ne porežete. Oguljenu tikvu narežite na kolutove a zatim na štapiće pa kockice. Polovicu tikve stavite kuhati u blago slanoj vodi koju ste začinili s malo vegete, soli i 1 dcl vina. Obratite pozornost na kiselinu vina, koristite kvalitetno vino prilikom kuhanja, izbjegavajte kisela vina.
Drugu polovicu tikve stavite na tavu s par kapi maslinova ulja, pospite sa sezamom i blago posolite, pržite dok ne bude meka, sklonite s vatre.
Kada je tikva kuhana, procjedite ju ali ostavite vodu u kojoj se kuhala. Procijeđenu tikvu ispasirajte.
Na malo ulja popržite luk te dodajte rižu. Rižu postepeno podlijevati vodom u kojoj se kuhala tikva, dok se ne skuha. Pazite da vam riža ne zagori! Pred kraj kuhanja kada voda ispari, dodati pasiranu tikvu i abc sir te dobro izmješati. Dodati papra i po potrebi soli i malo maslaca. Na samom kraju rižoto posuti pečenom tikvom sa sezamom.
POHANI CVJETOVI TIKVICA
Svima je poznato da su tikvice izuzetno ukusne pohane, no jeste li znali da su njihovi cvjetovi jos ukusniji ? 🙂
15 cvjetova tikvica
3 jaja
od oka glatkog i oštrog brašna jednakog omjera
1 žličica praška za pecivo
1,5 čaša ledenog piva (pivo prije staviti kratko u led)
sol
Napraviti gušću smjesu (malo gušće od smjese za palačinke). Cvjetove umakati u smjesu te ih pržiti kratko na vrelom ulju. Pržene cvjetove redati na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja.
Jeste li znali da su tikvice vrlo ukusne ako ih ukiselite kao krastavce? Za kiseljenje preporučujemo patišon tikvice? 🙂
Dobar tek!