Sezona tikvenjača je započela i trajati će sve do prvih mrazeva kada biljka umire i prestaje cvjetati i rađati. Iako je većina naviknula otići u trgovinu i kupiti neku od ovih bojom i oblikom zanimljivih plodova, nađe se tu i tamo pojedinac koji se odluči na vlastiti uzgoj. Tikvice, tikve, buče, bundeve koje god veličine, boje, mirisa i okusa bile uvijek su zanimljive i privlačne kako na tanjuru tako i na vrtu.

Uzgoj tikvenjača je vrlo jednostavan a započinje u proljeće sjetvom u zatvorenom. Obzirom da brzo rastu, moguće ih je sijati i direktno u vrt tijekom 4. i početkom 5. mjeseca, no svakako pripazite da ih ne pofuri mraz, na koji je ova biljka izuzetno osjetljiva.

Tikvenjače su biljke koje vole vodu i hranu stoga im osigurajte obilje vlage i gnojiva tijekom njihova rasta i plodonošenja. Najpopularnije su tikvice koje su svojim rastom najmanje i okusom su neutralne a usput su vrlo dekorativne te praktičnije za uzgoj. Veliki broj tikvica raste grmoliko te ne zauzima puno prostora u svome rastu, stoga su zahvalne i za balkonski uzgoj. Važno je napomenuti da sve vrste tikvi su sklone križanju stoga ukoliko uzgajate više vrsta, važno ih je odvojiti jedne od drugih ukoliko biste voljeli sačuvati svoj sjemenski materijal za iduću godinu. Bolest na koju su tikvice osjetljive svakako je plamenjača koja se pojavljuje za vlažnog i sunčanog vremena, stoga svoje tikve na vrijeme sačuvajte prskanjem mlijeka i vode u omjeru 1:10. U početku svog cvjetanja tikvice će prvo pustiti jedan spol cvijeta, a tek u drugom krugu cvjetanja izbaciti će muške i ženske cvjetove koji će se međusobno oprašiti uz pomoć pčela ili kista (ukoliko uzgajate na balkonu ili primjetite da pčele ne lete oko vaših cvjetova). Spol cvijeta je vrlo lako prepoznati, ženski cvijetovi uvijek imaju malen plod koje je vrlo sličan odraslom plodu, dok muški cvijet ima samo stabljičicu na kojoj se nalazi cvijet.

Jeste li znali?

Tikvice sadrže više kalija od banane a botanički gledano spadaju pod voće iako ih tretiramo kao povrće. Izvrstan su izvor B i C vitamina, mangana i kalija, a žute tikvice su bogate i beta karotenom. Otrovne tikvice ne postoje, sve su tikvice jestive pa i one ukrasne, no svojom kvalitetom nisu dobre kao one konzumne.

Ukusne recepte s tikvicama potražite u našoj rubrici Recepti: https://siscia.hr/category/zivot/recepti/