Danas se u svijetu se obilježava Međunarodni dan života!
Pravo na život zagarantirano je Općom deklaracijom o pravima čovjeka. Prvi je to sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava, proglašen od strane jedne opće međunarodne organizacije, Ujedinjenih naroda. Proglasila ju je Opća skupština UN još 1948. godine.
U Hrvatskoj se Međunarodni dan prava na život obilježava od 1996. godine, ove godine po trinaesti puta. Tada, 1996. godine, Hrvatska biskupska konferencija je za obilježavanje Dana života odredila prvu nedjelju u veljači.
Svakog čovjeka vrednujemo kao osobu i volimo takvoga kakav jest – bez obzira na njegovo fizičko ili intelektualno zdravstveno stanje i bez obzira na njegove osobine.
Dobro bi bilo krenuti najprije od samoga sebe, stati i razmisliti koliko mi zapravo cijenimo vlastiti i tuđi život te kako da ga što bolje i kvalitetnije živimo.
Najvažnije je osvijestiti sebi, a onda i drugima kako je život dar čija je vrijednost neprocjenjiva. Svaki novi život koji se rađa trebao bi oplemeniti svijet i čini ga boljim i ljepšim mjestom.
Pružimo, stoga, priliku i pozdravimo dolazak svakog novog života među nas. Prihvatimo život!!
Često puta smo iz nekih ljudskih i pomalo sebičnih razloga nezadovoljni, iako objektivno gledajući i nemamo valjani razlog za to. U svakom se životu izmjenjuju „kiša i sunce“, nigdje nije baš uvijek idilično! Ali i to je dio našega života. Prihvatimo i teške trenutke, jer su dio naše osobne izgradnje u bolje i jače osobe.
Kao podsjetnik na ljepotu života, prisjetimo se riječi „male – velike“ svetice, svete Majke Terezije,  koja je beskrajno voljela i cijenila svakoga čovjeka, ugradivši samu sebe u očuvanje baš svakog života s kojim se susrela.

                                 Himna životu 

Život je prilika – iskusi je.
Život je je ljepota – divi joj se.
Život je san – ostvari ga.
Život je zadatak – izvršavaj ga.
Život je igra – igraj se.
Život je dragocjen – njeguj ga.
Život je bogatstvo – čuvaj ga.
Život je ljubav – uživaj u njoj.
Život je tajna – odgonetni je.
Život je obećanje – ispuni ga.
Život je tuga – prebrodi je.
Život je himna – pjevaj je.
Život je borba – prihvati je.
Život je tragedija – uhvati se s njom u koštac.
Život je avantura – usudi se.
Život je sreća – zasluži je.
Život je život – brani ga.

                                                         ( Majka Tereza )

Foto: promise.hr, book. hr