Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan Nutelle. Obilježavanje ovog dana pokrenule su još 2007. godine američke blogerice u Italiji, Sara Rosso i Michelle Fabio.
Želja im je bila da potaknu ljubitelje Nutelle diljem svijeta na uživanje u ovoj slastici te da pokažu kreativnost u pripremu slastica s Nutellom.
Nutella je nastala još davne 1964. godine Njezin proizvođač je talijanska tvrtka Ferrero koja je čak pokušala zabraniti proslavu njezina dana, ali je na kraju ipak postigla dogovor s organizatorima.


Iako je Nutella po prvi put izašla na tržište 1964., njen prethodnik, namaz Supercrema, postojao je od 1951.
Glavni sastojak Nutelle je lješnjak, tipični proizvod pokrajine u Pijemontu iz koje potječe obitelj Ferrero.
Godine 1963. Pietrov sin Michele Ferrero je odlučio usavršiti Supercremu. Promijenjeni su neki njeni sastojci, slika i ime proizvoda (“Nutella” – od engleske riječi “nut” što znači lješnjak ). Prva Nutella iz kompanije porodice Ferrero u Albi provinciji izašla je 20. travnja 1964. Proizvod je obitelji donio odličan uspjeh i ostao vrlo popularan sve do danas. Točan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna kompanije Ferrero. Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj.
Usprkos tome što se reklamira kao zdrav doručak za djecu, Nutella sadrži oko 50% masti i 50% šećera.
Ipak, kako bilo, Nutella je vrlo popularna i poznata namirnica pa se tako može kupiti u više od 75 zemalja svijeta.

 

Foto: pixabay, slatki svijet.com
Izvor: studentski.hr