Noć muzeja 2019. u znaku suvremenih tehnologija


Ljubitelji muzeja i kulture su u petak, 1. veljače, došli na svoje. Održana je 14. po redu Noć muzeja s temom „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, a u akciji je sudjelovalo više od sto muzeja iz cijele Hrvatske. Tom prigodom muzeji, galerije i ustanove u kulturi otvaraju svoja vrata za posjetitelje od 18 do 1 sat iza ponoći.

Gradski muzej Sisak i ove je godine, već tradicionalno sudjelovao u obilježavanju manifestacije, a da muzeji zaista postaju atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije, svjedoči sve veći broj posjetitelja koje Muzej bilježi iz godine u godinu. Uz stručna vodstva, cjelovečernje događanje je bila i prezentacija projekata vezanih uz inovacije i digitalnu tehnologiju, donijevši niz zanimljivih i interaktivnih sadržaja kojima su se istaknule značajke i doprinosi u korištenju suvremenih tehnologija. Za najmlađe posjetitelje Muzeja, osmišljen je niz zabavnih i edukativnih sadržaja.

110 godina od prvih kinematografskih projekcija

S početkom u 20 sati, održana je i prezentacija monografije „110 godina kinematografije u Sisku“, autora mr. sc. Vlatka Čakširana i višeg kustosa povijesti Ivice Valenta, nastale povodom obilježavanja 110 godina od prvih kinematografskih projekcija u Sisku. Ovaj hvalevrijedan istraživački projekt bavi se proučavanjem povijesti kinematografa i kinematografije u gradu Sisku. Prve zabilježene kinematografske projekcije održane su 1908. godine. Prve filmske projekcije održane su u zgradi izgrađenoj pokraj Velikog kaptola koja kasnije dobiva ime Union kino te ga mijenja tijekom svojih desetljeća postojanja. Potrebno je naglasiti kako autori ističu kao glavni problem nedostatak primarnih povijesnih izvora koji bi mogli u potpunosti rekonstruirati povijest kinematografije u Sisku, te su povijest sisačkih kinematografa i kinematografije rekonstruirali na temelju njima dostupne građe i živućih kazivača. Ono što je zanimljivo za istaknuti je da je iz monografije vidljivo kako Sisak po kulturnom životu i ponudi filmskog repertoara nije nimalo zaostajao za srednjeeuropskim gradovima u kojima su se održavale kinematografske projekcije.

Zanimljivo je spomenuti i ime Stjepana Šipeka, umjetničkog imena Steve Hawkes, glumca rodom iz Hrvatske,  koji je desetak godina živio upravo u našem Sisku. Nakon toga je preselio u Kanadu, a zatim u Ameriku. Šipek je upravo u kinima u Sisku, dok je gledao filmove o Tarzanu, poželio jednog dana utjeloviti taj lik. Tu je priliku i dobio mnogo godina kasnije odigravši ga u dva filma. Njegov daljnji angažman kao Tarzana je nažalost spriječila nesreća na filmskom setu uslijed koje je dobio teške opekline. Nakon toga je glumio u još nekoliko horor filmova.

Promociju monografije upotpunili su polaznici Glazbene škole „Fran Lhotka“ u Sisku koncertom filmske glazbe, a posjetitelji su uživali u izboru glazbenih tema iz filmova i serijala poput „A je to“, „Rocky“ ili svevremenskog klasika „Kum“ .

Prezentacija kulturne i povijesne baštine Siska kroz moderne tehnologije

U suradnji s Kino klubom Sisak predstavljeni su i rezultati nagradnog natječaja „Prezentacija kulturne i povijesne baštine Siska kroz moderne tehnologije“ putem kojega je Muzej od Siščana zatražio da pokažu kako vide svoj grad. Natječaj je proveden u nekoliko kategorija: GoPro snimke, filmovi do 2 minute snimljeni mobitelom, fotografije snimljene mobitelom i GIF-ovi, a ravnatelj Čakširan je najboljima čestitao i nagradama dodijelio priznanje za njihov rad.

Pozivamo sve naše čitatelje i sugrađane da svakako posjete kulturne ustanove i slijedeće godine jer Noć muzeja zasigurno postaje nezaobilazan kulturni sadržaj i u našem gradu.

 

Foto: Gradski muzej Sisak