U prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 održano je predstavljanje strateškog projekta – Centar gaming industrije u Novskoj (CGI). Projekt vrijedan 60 milijuna eura provodi Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ uz partnerstvo sa Sisačko-moslavačkom županijom, Gradom Novska te Razvojnom agencijom SIMORA.
Projekt započinje s provedbom ove godine, a sredstva su osigurana kroz Fond pravedne tranzicije. Predstavljanju projekta prisustvovali su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europskeunije Šime Erlić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš te ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko – moslavačke županije Andreja Šeperac.
Prema projektu, Centar gaming industrije u Novskoj uključuje izgradnju nekoliko objekata na 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska. Zgrada fakulteta koji se prostire na 12.000 kvadrata i studenskog doma od 5000 kvadrata, uz sve studentske sadržaje poput restorana iugostiteljskih objekata, tu su i bazen te sportska dvorana. Studenski dom imat će 201 ležaj, a akcelerator 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Inkubator za testiranje videoigara ima 2500 sjedećih mjesta. Sve je povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta, rukometno, nogometno, odbojkaško igralište, golf vježbalište, teretana na otvorenom te teniski tereni. Projektom je predviđena i energana.
„Zahvalni smo svima koji su prepoznali ono što radimo u Sisačko-moslavačkoj županiji i
Novskoj. Mi smo prije nekoliko godina iskoristili priliku, i u našoj županiji razvili sasvim jednu novu i modernu industrijsku granu – industriju videoigara. Ona konstantno bilježi rast i to je bio naš povod da se okrenemo u tom smjeru“, izjavila je ravnateljica Regionalnogkooordiatora Sisačko – moslavačke županije Andreja Šeperac.

„A1 Hrvatska sustavno pokreće i podržava projekte koji na odgovoran način doprinose
razvoju gejming industrije. Populariziramo je najvećim gejming druženjima poput Reboot
InfoGamera powered by A1 i A1 Adria League, a platformom #BoljiOnline, educiramo
gejmere o ponašanju u online svijetu i potičemo fair-play. Isto tako, projektima razvoja
znanja i vještina mladih potičemo njen rast. Upravo je educiranje mladih temelj naše
uspješne višegodišnje suradnje s PISMO powered by A1 i iznimno smo ponosni što će
realizacijom projekta 'Centar gejming industrije', prvi hrvatski gejming inkubator postati vodeći regionalni centar gejminga“, izjavila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja.

„Spoznajući benefite gaming industrije, sredina koja je do 2018. godine bila neprepoznatljiva, danas je predvodnik digitalne transformacije, a projekt Centra gaming industrije vrijedan preko 50 milijuna eura rezultat je toga. U Novskoj pokrećemo trendove, obnovljene su brojne zgrade, uveden je srednjoškolski smjer tehničar za razvoj videoigara te besplatan engleski jezik u vrtićima, aktivno djeluje preko 80 start up-ova, a nakon 30 godina pokrenuta je i stanogradnja – privatna i javna. U godini koja slijedi, očekuje nas puno posla, no Centar gaming industrije je uzlazna putanja, kako za Novsku, tako i za cijelu Hrvatsku.“, poručila je gradonačelnica Novske, Marija Kušmiš

„Ovo je sjajan projekt. U posljednje dvije godine, ishodovali smo svih 6 građevinskih dozvola, osigurali smo sredstva putem Fonda za pravednu tranziciju. Srednja škola Novska i Tehnička škola u Sisku imaju smjer za razvoj videoigara i smjer za robotiku. Nove industrije, nove tehnologije, novi su smjer za SMŽ. Očekujemo dolazak mladih i nova zapošljavanja. Ovo će biti i centar razvoja SMŽ. Čekamo odluku o financiranju, potom slijedi nabava i izgradnja.,“ poručio je župan Ivan Celjak.

„Imamo mlade ljude koji u doselili u Novsku, pokrenuli svoju tvrtku i danas zapošljavaju 10
developera. Kad vidite koliko se u 5 godina nakupilo emocija, svaka kuna uložena od Vlade
Republike Hrvatske nije uzalud potrošena. Ovo nije priča o gamingu, o videoigrama, ovo je
riječ o kreativnoj industriji. Napuštena derutna zgrada Pisma 1, danas je Poduzetnički
inkubator SMŽ. Okupljaju se mladi informatičari, dizajneri, tehničari iz cijele Hrvatske.”