Župa Odra Sisačka proslavila je u srijedu, 17. siječnja blagdan svog zaštitnika sv. Antuna Opata. Svečano misno slavlje, u privremenom bogoslužnom prostoru, predvodio je biskupski vikar Marko Cvitkušić u zajedništvu s policijskim kapelanom Ivom Borićem i domaćim župnikom Sašom Jozićem.

Na početku prenijevši pozdrave sisačkog biskupa Vlade Košić biskupski vikar je čestitao župniku i župljanima blagdan njihova zaštitnika te imendan svima onima koji ga slave.

U homiliji podsjetio je na životni put Antuna Opata koji nam je vremenski veoma daleko jer se rodio u 3. stoljeću u srednjem Egiptu, u vremenu kada su kršćani doživljavali strahovite progone cara Decija.

Po propovjednikovim riječima Antun se poslije smrti roditelja, brinuo za kuću i sestru. Jednoga dana je pošao na sv. Misu da bi u Evanđelju čuo Gospodinove riječi: „Ako želiš biti savršen, hajde prodaj sve što imaš i podaj siromasima, pa dođi i slijedi me, i imat ćeš blago na nebu“. Poslije toga je Antun posjed što ga je imao od starijih dao na dar suseljanima da ne bi bio na teret njemu i sestri. Sestru je potom povjerio poznatim i pouzdanim djevicama na odgoj, a sam se poslije toga posvetio asketskom životu. Molitvom i odricanjem želio je doći do što užeg sjedinjenja s Gospodinom. Kad su počeli progoni kršćana u Egiptu, Antun je napustio pustinju i došao u Aleksandriju gdje je bez straha otvoreno i javno propovijedao kršćanstvo. I za čudo, nitko se nije usudio dirati toga neobičnog pustinjaka iz kojega kao da je proizlazila neka viša sila.

Propovjednik je ustvrdio i da je sv. Antun Pustinjak bio neobičan svetac, odlučan u ispovijedanju, neustrašiv u propovijedanju, dosljedan u djelovanja. Govorio je Božji nauk, Božje riječi, bez uljepšavanja i razvodnjavanja, izravno, kako i govore karakterni ljudi. Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv. Odvažno ispovijeda Isusa Mesijom, obećanim Spasiteljem. Antun i nama i svim našim suvremenicima poručuje: Nije vam dopušteno igrati se Boga! Ne smijete vi dopuštati i opravdavati ono što Bog ne dopušta! Ima Božji zakon, ako ga ne poštuješ, o tvoju će se glavu obiti. To poručuje Antunov život, tako uči onaj kojemu je Bog i njegov zakon iznad svega. Uostalom, on ima poslanje od Boga! Njegovo djelo nastavlja Crkva. Crkva mora zlo nazivati zlom, grijeh označavati grijehom, bez obzira hoće li je zbog toga napadati u medijima, hoće li joj pljeskati ili joj se rugati. Crkva ima govoriti riječi Božje.

Potom se biskupski vikar Cvitkušić zapitao Imamo li mi Antunove vjernosti i neustrašivosti? Usudimo li se biti zahtjevni prema svojoj djeci i mladima učeći ih Božjemu putu? Ili se priklanjamo većini, ne želeći se zamjeriti, pa puštamo da nam mladi odrastaju u neodgovornosti, neradu, besposlici koja vodi i u drogu i u alkohol i u razvrat i u svaku drugu ovisnost? Kakvi smo mi pred Bogom i pred bližnjima? Čovjek je velik po onomu što jest u sebi, ne po onomu što ima, reče nam naš Gospodin. Sjajno je to razumio sv. Antun Pustinjak. Samo onaj tko je pred Bogom ponizan, može pred ljudima ostati uspravne kičme! Antun opat je jedinstven i neponovljiv. Nama je njegovo življenje primjer kako slijediti Krista. Njegov je temeljni poziv: „Obratite se! Ispovijedajte Krista neustrašivo. Klanjate se Bogu, dajte mu hvalu u nedjeljnoj svetoj Misi. Činite dobro svakome čovjeku!“

Na kraju, svima koji su pomogli pripremiti ovu proslavu, kao i predvoditelju slavlja zahvalio je župnik Jozić. Posebnu zahvalu uputio je Policijskoj klapi sv. Mihovil iz Splita koja je animirala slavlje te nakon mise održala i kratki koncert.

Ovoj proslavi prethodila je i trodnevna duhovna obnova koju su uz župnika Jozića predvodili fra Marko Hrgota i fra Nikola Šantek.