Priprema

  1. 1.

    Brasno i prasak za pecivo prosijati. Dodati omeksali maslac / mast, sol i sa mlakim mlijekom zamjesiti glatko tijesto koje se ne lijepi.

  2. 2.

    Tijesto rastanjiti, poloziti na papir za pecenje, izbockati viljuskom i peci na 180*c oko pola sata, dok lijepo ne porumeni. Vrijeme pecenja prilagodite svojoj rerni.

  3. 3.

    Ispecenu pogacu ” umijte ” ( tako je moja baka znala reci ) vodom odozgo i pokrijte debljom kuhinjskom krpom dok gornja kora ne omeksa.

  4. 4.

    Omeksalu pogacu zasjecite 2 cm od ruba, pa podignite koru, koja ce se lijepo odvojiti, Zatim je isjecite na kocke i prelijte sa pecenim, dimljenim spekom.

  5. 5.

    Spek sitno isjeckajte, pa dobro isprzite. Ako nije dovoljno mastan dodajte i ulje. Masnoca mora biti jako ugrijana, kad je prelivate preko pogace treba da cvrci.

     

Posluživanje

Posluzite sa kuhanim jajima, satarasem ( pindjurom ), vrhnjem, raznim salatama. Meni najvise pase sa svijezim lukom.

 

Odlicna je kad nemate kruha pri ruci. Za tren dobijete finu i ukusnu  pogacu.