Prije nego se upustite i započnete, preporučljivo je da bolje pogledate stablo, tako da se može napraviti jasna razlika između grana i grančica koje treba ukloniti, tako da tijekom rezanja ne učinite kritične pogreške. Najbolje vrijeme za rezanje je u rano proljeće kada temperatura nije ispod 0° C. Budući da je moguće napraviti puno pogrešaka pri rezanju,donosimo kratak pregled informacija korisnih za početnike:

• Prvo uklonite deblje grane koji rastu prema unutra, dolje ili ravno, i oslobodite se mrtvog lišća.
• Sve grane koje rastu prema gore je potrebno ukloniti kako bi se potaknuo rast i unaprijedijo procvat.
• Voćne mladice koje već imaju zimske cvjetne pupoljke je potrebno smanjiti za oko jednu trećinu. To će spriječiti da grane postanu previše dugačke i da ih zaustavi od lomljenja pod težinom ploda.
• Koristite oštar alat za sve poslove rezanja. Škare za grane i rezači grana i visokih stabala primjerice omogućuju precizne pa čak i rezove u krunu stabla.
• Naravno, postoje i druge stvari koje treba uzeti u obzir za kvalitetno rezanje. Više savjeta možete naći u raznovrsnoj literaturi za vrtlarstvo.