Pomrčina Mjeseca jedan je od najljepših astronomskih fenomena današnjice. Nekoliko puta godišnje, noćno će nebo ukrasiti Mjesec krvavo crvene boje pružajući ljudima nezaboravni prizor. Ove godine, na današnji dan, spektakl igre sjene i nebeskih tijela biti će vidljiv ljudima Južne Amerike, Europe, Azije, Afrike i Australije, a sam prizor trajat će dva sata i pedeset i osam minuta.

Pomrčina i njezine vrste

Razvitak znanosti dopustio je ljudima da prodube svoje znanje o pomrčinama odbacivši stare legende i mitove. Za sam fenomen odgovorna je igra nebeskih tijela uz pomoć sjene i svjetla. Sama pomrčina nastaje kada se puni Mjesec nađe u Zemljinoj sjeni ili polusjeni. Postoje tri vrste pomrčine Mjeseca. Prva je pomrčina u polusjeni. Sama pomrčina u polusjeni teško je vidljiva golom oku te je ona uglavnom akademki interes. Djelomična ili parcijalna pomrčina, kojoj ćemo prisustvovati večeras, pruža prizor polovice Mjeseca u Zemljinoj sjeni te je lako vidljiva golom oku. Potpuna pomrčina Mjeseca, dobro poznata kao fenomen krvavog mjeseca, je najuočljivija upravo zbog svoje crvene boje koja se očitava na noćnom nebu. Pomrčina Mjeseca, za razliku od pomrčine Sunca, nije opasna za ljudski vid što dopušta svima nesmetano promatranje.

Pomrčine tijekom godine

Pomrčine se događaju dva do četiri puta godišnje. Kada se pomrčina Mjeseca odvija, ona je vidljiva svim dijelovima Zemlje u kojima je trenutno noć. Oko 35% pomrčina su one u Zemljinoj polusjeni te ih je tako teško uočiti, čak i teleskopom. 30% pomrčina su one parcijalne, a 35% je potpunih.

Zašto je Mjesec crven tijekom potpune pomrčine?

Tijekom potpune pomrčine, Mjesec je u potpunosti u Zemljinoj sjeni. Kad bi astronauti s Mjeseca promatrali pomrčinu, činilo bi se kao da je Zemlja okružena žarkim crvenim prstenom. U fazi potpune pomrčine Mjeseca, on je obasjan karakterističnom crvenom bojom. Ona je vidljiva zbog loma Sunčevih zraka u Zemljinoj atmosferi. U slučaju nedostatka atmosfere, pomrčina uopće ne bi bila vidljiva. Umjesto crne boje, koja bi tada bila vidljiva, Zemljina atmosfera dopušta ljudima da vide Mjesec obojan u spektar boja od tamno smeđe i crvene do jarko narančaste i žute boje. Sama boja ovisi o količini prašine i oblaka prisutnih u atmosferi. Potpune pomrčine također mogu biti i vrlo mračne kao što je bila ona u prosincu 1992. nakon erupcije vulkana Mount Pinatubo. Količina vulkanskog pepela u atmosferi učinila je Mjesec gotovo nevidljivim.

Fotografiranje pomrčine Mjeseca

Samo fotografiranje pomrčine Mjeseca je jednostavno i zabavno. Ono ne zahtijeva profesionalnu opremu i dodatne zaštitne leće koje su neophodne kod pomrčine Sunca. Kamere od 6 do 12 megapiksela pružaju dobru kvalitetu i jasnoću slike. No za one koji su zainteresirani u ljepšu kvalitetu i jasnoću slike, NASA je napravila jasne upute pomoću kojih se može uhvatiti što ljepša slika same pomrčine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povijesno gledište na pomrčinu Mjeseca

Ovaj astronomski fenomen vuče korijene do daleke prošlosti. Ljudi su tada pojavu „krvavog mjeseca“ pripisivali nadnaravnim bićima i bogovima. U brojnim civilizacijama, krvavi mjesec se pojavljivao kao zlokobni znak. Stare Inke su pojavu Mjeseca zagasito crvene boje opisivale kao jaguara koji napada i proždire mjesec. Kako bi otjerali zlokobnog jaguara od Zemlje, Inke bi glasno zavijale u nadi da će glasni zvukovi preplašiti i otjerati zvijer. Mezopotamci su vjerovali da je krvavi mjesec direktni napad na kralja, a Hinduistička kultura ga je interpretirali kao boga Rahua koji pije eliksir života. Kršćani uspoređuju pomrčinu mjeseca sa srdžbom Boga. Upravo iz tog razloga, Uskrs se slavi prvu nedjelju nakon punog mjeseca u proljeću osiguravajući da se sama pomrčina ne dogodi na Uskrs.

Bez obzira jeste li ljubitelj znanosti ili mitova i legenda, sigurni smo da će večerašnja pomrčina svakako biti spektakl. Možete je promatrati s vlastitih balkona ili dvorišta ili se možete pridružiti skupini koja će se okupiti kod Kazališta 21 od 20:45 – 00:00 u organizaciji Prirodoslovno astronomskog društva Sisak.

M.S.

Izvor: Independent UK, NASA, e-škola astronomije
Izvor fotografija: NASA