Krapje je specifično po drvenim kućama, pa je 1995. godine, jedino u Hrvatskoj,  dobilo status “sela graditeljske baštine”. Ime je dobilo po ribi šaranu, odnosno krapu. 

U Lonjskom polju u kojemu se selo nalazi ima oko 600 takvih kuća. Najsačuvanije su, upravo, u Krapju.Zbog posebnog statusa sela, njegovi stanovnici za uređenje svojih kuća dobivaju poticaj od države. Sve više kuća uređuje se za iznajmljivanje. Razlog tome je Lonjsko polje, tj. njegovi posjetitelji koji traže smještaj. Spavanje u zdravim, drvenim kućama poseban je doživljaj. Kuće su drvene, starije od 100 godina te građene tipičnim posavskim stilom.

Kuće su više od stoljeća odolijevale čestim poplavama rijeke Save, jer su bile prilagođene njezinim ćudima. Kuće su se slagale od planjki hrasta lužnjaka koji odlično podnosi vlagu. Temelji su im podignuti, donji dio imao je gospodarsku namjenu, a na katu se živjelo. Kuće koje lokalno stanovništvo naziva „hiža“, „čardak“ ili trijem“, građene su na dva načina.
Stariji način gradnje, kad se kuće grade na horvaški ili hrvatski vugel, a grede na uglovima su jedna preko druge. Za razliku od novijeg načina koji se naziva nemški ili njemački vugel, kad su krajevi greda otpiljeni i spojevi su greda jedna do druge.”
Sve su kuće tipske. Užim dijelom okrenute prema cesti, a dužim u dvorište. Pravila gradnje bila su stroga. Primjerice, ako je vlasnik htio povećati prozore za 1 centimetar, morao je platiti veliki porez, što je bila vrijednost jednog rala zemlje. A prozori su bili mali kako bi se očuvala toplina doma.
Nekad mnogobrojne obitelji, s više od deset članova, živjele su u tri prostorije: izbi, kuhinji i družinskoj ili općoj sobi.

Dio kuća je obnovljen kako bi se sačuvao i oteo zaboravu. Konzervatori su imali zadnju riječ. Neki objekti su prenamijenjeni u turističke svrhe, ali su zadržali izvornost. Tako će, vjerujemo biti i u budućnosti, a sve s ciljem očuvanja posavske graditeljske baštine od propadanja i zaborava kako bi što dulje ostale svjedoci vremena koje neprestano teče i mijenja sve oko nas.

Izvor: alpedunavjadran.hrt.hr, putovnica.net
Foto: parkovi Hrvatske, mapio.net, alpedunavjadran.hr, agroclub.com