Podignute optužnice protiv pet zapovjednika zbog granatiranja Siska


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv petorice državljana Republike Srbije (1946., 1949., 1946., 1947. i 1954.) zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. 

Kako doznaje prvookrivljeni je general Milan Čeleketić, drugookrivljeni Žarko Gačić, trećeokrivljeni Slobodan Tarbuk, četvrtookrivljeni Milorad Janković te petookrivljeni Jovan Pavlica.

 

Milan Čeleketić
Žarko Gačić
Slobodan Tarbuk

U priopćenju DORH-a stoji kako se prvookrivljeniku, drugookrivljeniku, četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku na teret stavlja da su 1. svibnja 1995. na privremeno okupiranom području Petrinje; prvookrivljenik Milan Čeleketić kao zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine, drugookrivljenik Žarko Gačić kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, četvrtookrivljenik Milorad Janković kao zapovjednik 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa; u svibnju i kolovozu 1995. godine te petookrivljenik Jovan Pavlica kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine; iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima;, naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su po zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba.

Tarbuka, Jankovića i Pavlicu se tereti i da su 4. kolovoza 1995. godine izdali istu zapovijed, pri čemu je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te je smrtno stradala jedna civilna osoba, ranjene su četiri osobe te je oštećeno nekoliko obiteljskih kuća.

Tarbuka se tereti i da je 4. kolovoza 1995., iako svjestan da je prema odredbama međunarodnog prava uporaba improviziranih raketnih lansera zabranjena za korištenje u naseljenim mjestima, naredio svojim podređenima da na grad Sisak izvrše paljbu improviziranim raketnim lanserom u sklopu 39. korpusa, nakon čega su njegovu zapovijed podređeni pripadnici postrojbe izvršili, pri čemu je jedna ispaljena raketa pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, jedna osoba je ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena.

Optužnicom se predlaže istražni zatvor

U optužnici je predloženo da se protiv svih okrivljenika odredi istražni zatvor zbog neometanog odvijanja postupka za kaznena djela kod kojih su okolnosti počinjenja posebno teške (čl. 123. st. 1. toč. 4. Zakona o kaznenom postupku), dok je u odnosu na Pavlicu  predloženo da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega budući da mu boravište nije poznato (čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP-a) te je u odnosu na istog okrivljenika predloženo da mu se sudi u odsutnosti.