Upute oko prijavljivanja za cijepljenje objavljene su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zbog sve češćih upita građana, stručnjaci Zavoda su odgovorili na 39 najčešćih pitanja vezanih uz cijepljenje protiv COVID-19 bolesti. U sklopu tih 39 pitanja dali su odgovore i o tome kada će se i kako cijepiti građani koji ne spadaju u prioritetne skupine.

1. Za cijepljenje protiv COVID-19 prijavljujete se svom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

2. Ako niste u mogućnosti cijepiti se u mjestu svog prebivališta, odnosno kod liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se također možete javiti i nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

3. U Republici Hrvatskoj se možete besplatno cijepiti protiv COVID-19 neovisno o vrsti zdravstvenog osiguranja, a za cijepljenje se možete javiti svom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

4. Zbog ograničenih količina cjepiva cijepljenje se provodi prema definiranim prioritetnim skupinama sukladno Nacionalnom planu za cijepljenje protiv COVID-19. Početak cijepljenja osoba iz pojedinih prioritetnih skupina ovisi o dostupnosti cjepiva, odazivu na cijepljenje, ali i broju osoba koje pripadaju tim prioritetnim skupinama.
Plan je prvo cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju cjelokupno stanovništvo.

5. Prije cijepljenja liječniku je potrebno ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Liječnik će prema danim informacijama zaključiti smijete li se cijepiti trenutačno dostupnim cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi.

6. Ljudima se savjetuje da se drže zadanih termina prethodno dogovorenih kod svojih liječnika. Ako se ipak dogodi kakva izvanredna situacija, cjepivo će moći primiti i nakon termina za drugu dozu. Naravno, morate se javiti svom liječniku da vam ugovori novi termin.

Kako navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nije poznato kada će uopće početi cijepljenje građana koji ne spadaju u prioritetne ili ugrožene skupine. Ali su isto tako potvrdili da se procjepljivanje većine stanovništva očekuje do kraja jeseni.

Poznato je i da je u pripremi digitalna platforma za naručivanje na cijepljenje. Iako je trebala biti funkcionalna i dostupna na web adresi www.cijepise.hr  do kraja tjedna, odnosno do danas, ona još nije u funkciji.

No, kako navode iz HZJZ, početak rada te platforme bit će javno objavljen te će građani biti na vrijeme obaviješteni, a očekuje se kako će biti povezana sa županijskim platformama te će građani putem nje dobivati obavijesti o terminima i mjestu cijepljenja.

Izvor: Poslovni.hr
Photo: https://unsplash.com/s/photos/coronavirus