Saznajte kako pripremiti pincu (sirnicu)
Pinca, sirnica, uskršnja pogača, uskršnji kruh? Puno je naziva za ovaj tradicionalni uskršnji kolač, ali recept je uglavnom uvijek isti. Nekada se radila uglavnom u Dalmaciji, a danas je raširena i u drugim dijelovima Hrvatske. Možete ju kupiti i u dućanu, ali pravu aromu i mekoću dobit ćete samo iz domaće pince. Pripremite ju onda, ako ništa drugo, barem jednom godišnje: na Uskrs.
Potrebni sastojci:
brašno, 1 kg namjensko
kvasac, 40 g svježeg
maslac, 200 g
šećer, 200 g
vanilin šećer, 10 g
žumanjak, 6
mlijeko, 500 ml
limun naribana korica
naranča naribana korica
rum, 1 čašica
rakija, 1 čašica
šećer, 10 kockica
(grožđice po želji)
Upute po koracima:
- Od mlakog mlijeka, žlice šećera, brašna i izmrvljenog kvasca načinimo pjenicu, te ostavimo na toplome 15-tak minuta da se diže.
- Kad se digne, pjenicu izmiješamo s preostalim brašnom, žutanjcima, toplim mlijekom i otopljenim maslacem.
- Smjesu dobro izradimo u čvrsto tijesto sve dok površina ne postane glatka. Izrađeno tijesto prebacimo u pobrašnjenu posudu, prekrijemo krpom i ostavimo da se diže najmanje 8-10 sati ili preko noći.
- Nakon toga tijesto razdijelimo na tri jednaka dijela i od njih oblikujemo kugle. Svaki komad zasebno stavimo na papir za pečenje i ponovo ostavimo da se diže.
- Nakon nekoliko sati, dobro dignute pince premažemo razmućenim jajetom, svakoj napravimo tri duboka reza, s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i posipamo grubo mrvljenim šećerom.
- Stavimo u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko 30 minuta.
Vrijeme pripreme: 90minuta