Kako bi podržala UNICEF-ove napore u pružanju pomoći zdravstvenim ustanovama u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su pogođene pandemijom bolesti COVID-19, ali i razornim potresima koji su se dogodili krajem prošle godine, tvrtka Philips Hrvatska je u partnerstvu s tvrtkom Iceberg International Trading donirala UNICEF-u ukupno šest prijenosnih monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata. UNICEF će monitore donirati Općoj bolnici “dr. Ivo Pedišić” u Sisku i Domu zdravlja u Petrinji. Prijenosni monitori za praćenje vitalnih funkcija omogućuju neprekidno praćenje stanja pacijenata, bilo da se nalaze u krevetu ili u transportu, a opremljeni su i cijelim nizom podesivih kliničkih vrijednosti.

Na vrijednoj donaciji zahvalila je i Renata Stanešić, v.d. ravnateljice Doma zdravlja Petrinja te Tomislav Dujmenović , ravnatelj OB „Dr.Ivo Pedišić“ Sisak te pritom izjavio da zahvaljuje UNICEF-u i tvrtki Philips na donaciji koja će pomoći u obnovi i sanaciji bolnice, ali će uvelike doprinijeti i njezinu razvoju. „U razornom potresu od 29. prosinca 2020. OB „Dr. Ivo Pedišić” pretrpjela je velika oštećenja. Oštećene su bolničke zgrade, medicinska oprema, inventar i zalihe lijekova. Kako vrijeme prolazi nastojimo se organizirati i pružiti što veću razinu zdravstvene zaštite svim žiteljima Sisačko-moslavačke županije. Sigurno da će trebati puno napora, vremena i sredstava da bi bolnica ponovno započela raditi punim kapacitetom.“, istaknuo je dr. Dujmenović.

Koliko je važno kontinuirano doprinositi zdravstvenoj zaštiti društva te brinuti o zajednici naglasio je i Miroslav Šaban, direktor za odnose s vladom i javnim institucijama tvrtke Philips u središnjoj i istočnoj Europi te Rusiji: „Situacija izazvana novim koronavirusom predstavlja golemi izazov za sve one koji rade u sustavu zdravstvene zaštite, kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku svijeta. Osim toga, potres koji se dogodio krajem prošle godine dodatno je značajno opteretio lokalne zajednice i zdravstvene ustanove“, istaknuo je Šaban te dodao kako neumorno rade na pružanju podrške zdravstvenim djelatnicima posebice u području digitalizacije kako bi se omogućio pristup rješenjima za preglede i praćenje pacijenata na daljinu.

S ciljem zaštite djece i njihovih obitelji, UNICEF je uključen u jačanje sustava zdravstva još od početka krize u Sisačko-moslavačkoj županiji te kontinuirano radi na unaprjeđenju zdravstvenih usluga. UNICEF je zdravstvenim ustanovama u ovoj županiji donirao zaštitnu opremu (kombinezone, vizire i maske) kako bi se lakše nosile s posljedicama pandemije, a u suradnji s partnerima i donatorima, osigurao je i dva kontejnera za Dom zdravlja u Sisku i četiri kontejnera te profesionalnu medicinsku opremu za Opću bolnicu “dr. Ivo Pedišić” u Sisku. Osim toga, UNICEF je s više od 360.000 kuna podržao i rad Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, jedine udruge u sustavu socijalne skrbi u ovoj županiji koja pruža pomoć djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

„Jedna od naših prioritetnih zadaća u krajevima pogođenima potresom jest pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga djeci i obiteljima. Donacije naših korporativnih donatora uvelike nam pomažu u postizanju tog cilja jer samo objedinjavanjem naših resursa, iskustava i znanja možemo postići maksimalan učinak. Željela bih ovom prilikom od sveg srca zahvaliti tvrtki Philips, čija će donacija pomoći u podizanju standarda zdravstvene zaštite u ovim zahtjevnim vremenima, za stanovnike Sisačko-moslavačke županije koji trebaju našu kontinuiranu podršku kako bi se oporavili od tako traumatičnog događaja“, dodala je Regina Castillo, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj.

Izvor: unicef.org
Foto: unicef.org