Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) jučer je objavila oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita u kojem navode kako će se zahtjevi za subvencije u novom krugu zaprimati od 29. ožujka.

Zahtjevi zaprimljeni od početka subvencioniranja kredita razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava.

Zahtjev za subvencioniranje kredita podnosi se odabranoj kreditnoj instituciji koja zatim odobreni zahtjev sa svim potrebnim dokumentima. dostavlja APN-u.

Zahtjevi koji budu nepotpuni ili zaprimljeni prije početka subvencioniranja kredita, odnosno prije 29. ožujka, neće se razmatrati.

Najviše efektivne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,09 do 3,50% za kunske kredite odnosno od 2,15 do 3,50% za kredite u eurima.

U 2021. godini se za mjeru subvencioniranja stambenih kredita se planira utrošiti 50 milijuna kuna, navode iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Na poziv se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, a kreće se od 30 do 51% iznosa rate kredita.

Od početka provedbe te mjere 2017. godine zaključno sa zadnjim pozivom u rujnu prošle godine, odobreno je 17.526 zahtjeva za subvencioniranjem. Korisnici ove mjere ostvaruju, kao i dosad, dodatno subvencioniranje radi rođenja djeteta i to od dvije godine po djetetu. Kao pozitivan trend iz Ministarstva ističu i kako je efektivna kamatna stopa (EKS) u 2020. godini iznosila 2,28% te je manje odnosu na onu iz 2017. godine koja je iznosila 3,35%.

Hrvatski je sabor izmijenio i Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, a s izmjenama je do kraja 2023. produljen rok u kojem će APN objavljivati javne pozive za subvencije.

Izmjenama je također regulirano i da će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Također, istaknuto je i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Izvor: poslovni.hr
Foto: APN