Iako već i vrapci na grani znaju koliko je voda nužna za dobro funkcioniranje organizma, ipak se velika većina nas jednostavno ne može prisiliti na ispijanje dovoljne količine vode tijekom dana. Dehidracija organizma je česta pojava kod odraslih osoba, a može uzrokovati i razne probleme. Ako ne unosimo dovoljno vode u organizma, on počinje funkcionirati usporeno, usporena nam je i probava, a dehidracija je primjetna i na našoj koži i kosi koja postaje beživotna i suha. Ako želite da vam ispijanje minimalno 8 čaša vode dnevno postane navika, nastavite čitati.

1. Neka ispijanje vode postane dio vaše rutine
Ako imate ustaljenu jutarnju i večernju rutinu, pokušajte uključiti i konzumiranje vode u nju. Primjerice, čim se probudite, popijte čašu vode. Prije spavanja, popijte čašu vode. Pola sata prije svakog obroka popijte čašu vode. Ako se nakon toga još uvijek borite s ubacivanjem konzumiranja vode u vašu rutinu, imajte podsjetnike u kućanstvu. Primjerice, neka vam čaša stoji na noćnom ormariću da se sjetite popiti je prije spavanja. Ili uz aparat za kavu kako bi popili jednu čašu i ujutro.

2. Nabavite lijepu i kvalitetnu bocu

Korištenje boce za vodu uvelike pomaže kod povećavanja unosa vode u organizam. Stil života je sve užurbaniji i od prevelikog broja obaveza ponekad i zaboravimo na hidrataciju organizma. Investirajte neku lijepu, kvalitetnu bocu za vodu i nosite je uz sebe stalno. Dok ste u hodu, pospremite je u torbu, a na radnom mjestu je stavite na radni stol kako bi vam bila podsjetnik ali i da je stalno imate pri ruci.

3. Dodajte joj malo okusa
Upravo zbog toga što je voda napitak bez boje, okusa i mirisa, mnogima je i najodbojnije piće te radije posežu za sokovima. No, postoji vrlo jednostavan trik-dodajte okusa u vodu. U staklenu bocu vode ubacite kriške limuna ili kriške naranče, par listića mente i spremite je u hladnjak. Takva vitaminska voda zdrava je i dobra za vaš organizam, a i bit će ukusnija za konzumaciju.

4. Pratite koliko ste popili
Napravite dnevni plan i izračunajte svoj optimalni dnevni unos tekućine u organizam. Izračunajte koliko vode stane u bočicu te usporedite s količinom u bočici vode. Primjerice, ako u vašu bocu stane 0,5 litara vode, neka vaš cilj bude popiti tri bočice tijekom cijelog dana.

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: unsplash.com