Jeste li već posjetili sasvim poseban biser našeg kraja, dragocjena i pomalo neistražena područja jedinstvenog Parka prirode „Lonjsko polje“? Ukoliko niste, predlažemo da tamo odete čim prije. Pobjegnite od vreve užurbane svakodnevice grada, od poslovnih obveza i utonite u magičnu čaroliju prirode satkanu od boja, mirisa i zvukova ovog neodoljivog kraja. Nećete požaliti. Zapravo, biti ćete na dobitku.

Smještaj i značajke:

Park prirode smjestio se u središnjem dijelu RH, uz rijeku Savu. Prepoznatljiv je po brojnim livadama, pašnjacima, poplavnim šumama hrasta lužnjaka. Najveće je zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj, jedno od najvećih prebivališta ptica močvarica u Europi, najveće mrjestilište slatkovodne ribe u Europi.
Na područu Parka smjestio se Čigoć, selo s najmanje dimnjaka i najviše roda koje se gnijezde na krovovima kuća.
Čigoć je 1994. godine proglašen Prvim europskom selom roda.

Kako sve možete upoznavati Lonjsko polje?

Puno je različitih načina na koje možete pobliže upoznati i razgledati Lonjsko polje te učiti o njemu.
Možete se voziti brodom, biciklom, kanuom, možete šetati, sudjelovati u edukativnim radionicama, promatrati ptice ili ćete sami osmisliti svoj sadržaj i način boravka na ovom području.
Doživljaj će sasvim sigurno biti nezaboravan.

Vožnja turističkim brodom „KATARINA 1“

Turistički brod „Katarina 1“ nalazi se na pristaništu u Jasenovcu podno željezničkog mosta i kapaciteta je 70 osoba. Ovaj brod je namijenjen za kružne izletničke vožnje koje su postale jedna od najvećih atrakcija turističke ponude Parka prirode Lonjsko polje. Krstarenje rijekom do ušća Une u Savu, plovidba ispod cestovnog i željezničkog mosta te specifični riječni krajobraz ostaju izletnicima u trajnom i ugodnom sjećanju. Povoljni hidrološki uvjeti omogućuju također i plovidbu rijekom Unom. Posebnu pogodnost plovila „Katarine 1“ predstavlja vrlo veliki prostor palube što tijekom plovidbe omogućava provođenje edukativnih, promotivnih i zabavnih sadržaja kao i gastronomske ponude.

Edukativni programi za mlade:

Radionice u prirodi i ponuda edukativnih programa u Parku prirode Lonjsko polje za djecu
i učenike obuhvaćaju sljedeće radionice i programe:
Krapje – selo graditeljske baštine
Posavski konj
Bijela roda u Čigoću
Vodozemci u Lonjskom polju
Ptica kosac – tajnoviti livadni pjevač
Kratki poslijpodnevni edukativni program
Bijela roda u Čigoću

Najam bicikla:

U trećem mileniju bicikl postaje ekološki i praktični način kretanja, ali i znak zdravog načina života. Iznajmite bicikle u parku i uživajte u predivnom posavskom krajobrazu. Bicikl je najljepši način i čisti užitak za sva osjetila. Mnogobrojne biciklističke staze garancija su za nezaboravan odmor cijele obitelji i svih onih željnih aktivnog odmora. Bez obzira na dob, uzrast, težinu ili trenutnu fizičku spremu – na rutama Parka prirode Lonjsko polje, svatko može voziti bicikl. Bicikli se mogu iznajmiti na ovim mjestima:
(Prijamni centar Krapje br. 16, Prijamni centar Čigoč br. 26, Prijamni centar Repušnica, kontakt: tel. 044 652-427)

Kanuing u Lonjskom polju – najam kanua:

U infocentru parka u Krapju iznajmite kanu i uživajte u predivnom posavskom krajobrazu na rječici (kanal) Veliki Strug. Strug je zadržao još uvijek svoj prirodni tok a rekreacija kanuom u oazi zelenila predstavlja pravi užitak za nezaboravan odmor cijele obitelji i svih onih željnih aktivnog odmora. Kanu safari prilagođen je svakoj dobi i ljudima s različitom fizičkom kondicijom, a kako je ovo nizinska rijeka, nema gotovo nikakve opasnosti od prevrtanja. Preporučujemo ponijeti: nepromočivu i zatvorenu odjeću, laganu sportsku obuću, ruksak ili laganu torbu, dalekozor i fotoaparat.

Pješačke staze:

Na području Parka prirode postoji nekoliko uređenih i obilježenih poučnih pješačkih staza. Za njihov obilazak potrebno je i poželjno prikladno se odjenuti (udobne cipele i sportska odjeća), a za vrijeme kišnih razdoblja čizme su najbolja obuća. Na stazama nema pitke vode te treba ponijeti dovoljno tekućine.
Ostale staze koje mogu poslužiti za pješačenje, a nisu uređene niti označene na karti, nasipi su uz rijeku Savu ili tzv. obrambeni nasipi, uz retenciju Lonjskog polja. Ako za Vašu pješačku stazu izaberete jedan od nasipa, obvezno proučite osnovna pravila ponašanja u Parku prirode Lonjsko polje.

Promatranje ptica:

Ptice su danas jedna od najugroženijih vrsta na našem planetu. Park prirode Lonjsko polje sa 250 zabilježenih ptičjih vrsta (od čega 134 gnjezdarice) predstavlja jedno od najvažnijih područja za ptice u Hrvatskoj, a 1989. stavljen na popis Područja važnih za ptice – IBA područja (Important Bird Area). Za europske i svjetske razmjere ovako velika zastupljenost ptica na relativno malom prostoru od 506 km2 daje sliku vrlo bogate ornitofaune. Lonjsko polje je važno gnjezdilište, zimovalište i obitavalište brojnih ptičjih vrsta.
• 113 vrsta ptica koje ovdje obitavaju su ugrožene na nacionalnom nivou
• 79 vrsta je ugroženo na Europskom nivou
• 227 vrsta je zaštićeno Zakonom o zaštiti prirode Republike Hrvatske
• 133 vrste su zaštićene međunarodnim konvencijama (Bernska, Bonska, Wild Birds Directive)

Kako se pripremiti za boravak u Parku?

Lonjsko polje je močvarno područje, no u njemu ipak može biti i vrlo vruće. Na području parka ima malo trgovina, restorana i slično, pa Vas molimo da vodite računa o tome te da ponesete dovoljno hrane i pića.
Da bi Vaš posjet parku bio što ugodniji, preporučujemo da ponesete sljedeće:

• terensku obuću ( po mogućnosti i rezervni par obuće )
• košulju dugih rukava i duge hlače ( zbog komaraca )
• kremu protiv komaraca
• kapu, šešir ili štitnik od sunca ( hodanje otvorenim područjem )
• dovoljnu količinu tekućine (vode, čaja ili nekog osvježavajućeg napitka)

Slijedite navedene upute i uživajte u ljepotama Parka prirode Lonjsko polje.

Izvor: Park prirode Lonjsko polje
Foto: pp Lonjsko polje, Parkovi Hrvatske