U srijedu, 10.srpnja 2019., u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Sisku dodijeljene su nagrade Zaklade Iskra za nadarenu djecu SMŽ te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola SMŽ za iznimna postignuća na natjecanjima.

Nagrade učenicima dodijelili su župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec.
Zaklada Iskra Sisačko-moslavačke županije svake godine raspisuje natječaj za dodjele godišnjih nagrada nadarenoj djeci u iznosu od 5.000,00 kuna. Na natječaju su bodovana sudjelovanja u raznim razinama natjecanja (županijske, državna, međunarodna), stručni i znanstveni radovi, sudjelovanje u projektima, prosjek ocjena i sl. Odlukom upravnog odbora Zaklade dodijeljeno je 19 nagrada u četiri kategorije: društveno-humanističko područje, prirodoslovno-matematičko i tehničko područje, glazbeno-umjetničko te područje sporta.
Učenici koji su primili nagrade osvajači su državnih i međunarodnih natjecanja, dobitnici raznih priznanja te aktivni članovi zajednice u kojoj žive.
Svake godine završetkom državnih natjecanja, Sisačko-moslavačka županija organizira dodjelu nagrada učenicima i mentorima koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na državnoj razini natjecanja. Učenici u pojedinačnim natjecanjima dobili su poklon bon u vrijednosti 1.000,00 kuna, a učenici koji su sudjelovali u skupnim natjecanjima, poklon bon u vrijednosti od 5.000,00 kuna. Mentori za obje vrste natjecanja isto tako dobivaju poklon bon od 1.000,00 kuna. U ovoj školskoj godini ostvareno je 38 prvih, drugih ili trećih mjesta na državnim natjecanjima ili smotrama.

U obraćanju mladima i djeci župan je istaknuo kako se nagrađivanjem želi potaknuti djecu i mlade da još više aktiviraju svoje vrline i sposobnosti jer je to ono što je bitno za napredak svakoga društva. Zahvalio im je na trudu uloženom u postizanje iznimnih rezultata nazvavši ih ponosom naše županije.
U ime svi nagrađenih prigodne riječi Sisačko – moslavačkoj županiji uputila je dobitnica nagrade Zaklade Iskra u društveno – humanističkom području Mia Slunjski, učenica trećeg razreda Srednje škole Viktorovac.


Zahvalila je Sisačko – moslavačkoj županiji što je prepoznala i nagradila rad svih dobitnika te istaknula kako vjeruje da će svi nastaviti putem predanog rada s ciljem postignuća izvrsnih rezultata.
Mia je autorica romana za mlade koji je napisala još na samom završetku osnovne škole, a isti je objavljen 2017./ 18. školske godine nakon što je završen proces realizacije rada na romanu.
Roman nosi naziv Duh sisačke kule i kroz povijesno – ljubavnu tematiku dotiče se i slavne Sisačke bitke.
„Počašćena sam nagradom i drago mi je što smo svi mi dobitnici prepoznati u našem radu. Vjerujem da ćemo se svi i dalje truditi, a moje pisanje će definitivno ići dalje. Uvijek planiram ići dalje i vidjeti do kuda idu moje granice“.

Foto: smž, quirinus portal