Sastanak Zaklade za gradnju zrinske spomen-crkve Našašća sv. Križa održan je u nedjelju, 30. lipnja 2019. na gradilištu u Zrinu. Na početku, sve je nazočne članove kao i izvođača radova gosp. Davora Vrbaneka pozdravio je utemeljitelj Zaklade sisački biskup Vlado Košić.

Gosp. Vrbanek  upoznao je sve nazočne o tijeku gradnje kao i planovima koje treba realizirati u nadolazećem vremenu. Uslijedilo je potom razgledanje gradilišta i razgovor s izvođačem o svim pojedinostima vezanim uz dovršenje izgradnje crkve. Ovih se dana nastavljaju radovi na izgradnji krovišta, tornja i postavljanju zvona, a potom slijedi žbukanje i unutarnje uređenje crkve. Biskup Košić je rekao da je dogovoreno unutarnje uređenje, izrada oltara, svetohraništa i ambona. Potvrdio je i kako će misno slavlje i posvetu spomen-crkve na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u subotu, 14. rujna, s početkom u 10.30 sati predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Zbog dužine obreda i važnosti samoga događaja predloženo je da se komemoracija na sve stradale Zrinjane održi pola sata prije početka posvete spomen-crkve. Sisačka biskupija, organizator posvete crkve, izdat će u kolovozu prigodni plakat sa svim pojedinostima obilježavanja obljetnice stradanja Zrina i posvete crkve.

Izvor:(SV)