Predstavljanje Šematizma Sisačke biskupije, a povodom 10. obljetnice ponovne uspostave Biskupije, održano je u četvrtak 5. prosinca u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili sisački biskup Vlado Košić te urednici generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, voditeljica Ureda za kulturu gđa Spomenka Jurić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću g. Stjepan Vego, a u glazbenom dijelu nastupio je Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

Ova knjiga po prvi puta na jednom mjestu i na 300 stranica objedinjuje sve relevantne podatke o Sisačkoj biskupiji, njezinom poslanju i djelovanju te donosi pregled trenutnog stanja u pastoralu i na župama.

Na početku sve okupljene pozdravio je Stjepan Vego osvrnuvši se u uvodu i na život Biskupije u proteklih 10 godina. „Kada govorimo o ovoj našoj današnjoj biskupiji samo područje na kojem se ona nalazi, kao i grad Sisak prošli su tijekom ovih deset godina pravu malu kulturnu i duhovnu revoluciju, a kakvu u svakom slučaju i zaslužuje“, ustvrdio je Vego te donio sažeti pregled brojnih ostvarenja i događanja.

Govoreći o Šematizmu istaknuo je kako ova knjiga nije nastala u mjesec ili dva već je proces njezina stvaranja bio doista dugotrajan i zahtjevan. „Ako govorimo vremenski možemo reći da je on nastajao kontinuirano, kada su to druge obveze dopustile, kroz zadnjih pet godina. O složenosti govori i to da se unutar ovih korica nalazi 180 kartica teksta i skoro tisuću fotografija i drugih grafičkih priloga, a ukupno je tijekom ovog projekta snimljeno preko 10 000 fotografija“, rekao je te na kraju zaključio kako je cilj ove knjige ostaviti trag o životu i vjeri svih nas i naše biskupije, te ih zauvijek oteti vremenu zaborava.

Upravo je prikazu, u slici i riječi, najveći dio ove knjige posvećen pojedinim župama, župnim crkvama i kapelama o čemu je publiku upoznala Spomenka Jurić. Ona je pojasnila kako su na stranicama knjige koje govore o župama, informacije posložene tako da se lako mogu zapaziti posebne vrijednosti svake crkve. „U knjizi ćete pronaći fotografije 63 župne crkve i jedne samostanske koja danas služi kao župna, prikazane iznutra i izvana te čak 220 kapela. Moram istaknuti samo neke od njih, a koje ćete i sami primijetiti listajući Šematizam. Posebnu arhitektonsku vrijednost imaju crkva u Selima, Donjoj Kupčini i Pokupskom, a zatim tu su i one koje su vrijedne zbog svog unutrašnjeg uređenja poput crkve u Kutini i Kloštar Ivaniću. Socio-kulturalnu vrijednost ima prije svega spomen-crkva u Zrinu, a znanstvenu rekonstruirana gotička templarska crkva u Gori… Među svim tim podacima treba spomenuti i one duhovne vrijednosti, odnosno titulare naših crkvi. Najviše župnih crkvi, njih 10, posvećeno je Blaženoj Djevici Mariji kao i 25 kapela, zatim Gospodinu našem Isusu Kristu 6 župnih crkvi i 24 kapele“, rekla je između ostalog Jurić.

Mons. Marko Cvitkušić rekao je kako je šematizam dragocjeno vrelo za crkvenu kulturnu povijest. „Ovim Šematizmom Sisačke biskupije željeli smo zabilježiti, zapamtiti i budućnosti predati ono što je sisačka Crkva živjela i činila za spasenje povjerenog joj puka od 5. prosinca 2009. godine do danas. Mnoge stvari vrijeme pregazi, a ova knjiga želi oteti zaboravu mnoge podatke. Povijest će drugi pisati, a ova knjiga predstavlja podatke koji će služiti za to pisanje. Tome, oni koji postavljaju pitanja što je, kako je i gdje bilo, imat će prilike prelistavajući ovaj Šematizam vidjeti što je proživjela i učinila na svome putu navještenja Evanđelja Sisačka biskupija zajedno sa svojim svećenicima i vjernicima“, ustvrdio je Cvitkušić te je u nastavku donio informacije u dijecezanskim svećenicima, đakonima, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima i odgajateljima u vjeri koji djeluju na području biskupije kao i svećenicima mučenima i ubijenima u Drugom svjetskom ratu.

Na kraju autorima i svima koji su sudjelovali u ovom projektu zahvalio je biskup Košić. „Moram prije svega tu istaknuti urednike ove knjige koji su podnijeli najveći teret da bi došlo do ove knjige za koju sam ja jako želio da ugleda svjetlo dana upravo na 10. godišnjicu jer ona će sažeti naš život i život naše biskupije. Također zahvaljujem gđi Tanji Mosler koja je učinila grafičko oblikovanje i gđi Mariji Mitar koja je lektorica knjige. Premda se život ne može staviti u korice, ovaj će Šematizam ipak pokazati puno toga što čini bogatstvo naše zajednice i mjesne crkve. Hvala i svima vama koji ste dionici tog našeg života. Mi ipak veći trag ostavljamo u dušama i brizi za ljude, što je još i važnije, ali od vremena do vremena nešto i zabilježimo pa je ovo vrijedan prinos tome i jako sam zahvalan Bogu da smo to uspjeli učiniti“, zaključio je na kraju biskup.

Izvor: Sisačka biskupija