Odlučeno je: Pantone boja za 2020. godinu je Classic Blue


Kada su stručnjaci za boju u Pantoneu prije 20 godina prvi put odlučili imenovati boju godine, znali su da riskiraju. U kulturnom razgovoru dominirala Y2K paranoja, a osoba na ulici nije znala što je Pantone”, prisjeća se Leatrice Eiseman, izvršna direktorica tvrtke Pantone Color Institute. Uobičajene reakcije, kaže, uključuju: “Mislite na šampon? Talijanski kruh? “

Od tada svake godine u prosincu institut za boje Pantone predstavi nijansu koja će obilježiti novu godinu. Svoja predviđanja stručnjaci iz instituta temelje na trenutnim trendovima i raznim socioekonomskim uvjetima.

 

Na ulazu u novo desetljeće Pantone je objavio boju koja će obilježiti 2020. godinu. Duboka, smirujuća i elegantna u svojoj jednostavnosti je nijansa Classic Blue 19-4052.

Ova indigo nijansa asocira na klasičnost te se povezuje s bojom neba nakon zalaska sunca, savršeno krojenim odijelom, mirnim vodama i zdjelom savršeno plavih borovnica. Izabrana nijansa nosi i određenu simboliku ako se sagleda povijest biranja boje godine.

 

Pantoneov “Color of the Year” izbor započeo je prije 20 godina i prva izabrana nijansa bila je također plava, naziva Cerulean koji je tada predstavljao uzbuđenje zbog ulaska u novo tisućljeće. Ova nijansa tada je duboko utjecala na kulturu i trendove, od uređenja doma do modne industrije, a važnost boje najbolje je objašnjena u sceni iz kultnog filma “Vrag nosi Pradu” u kojoj Meryl Streep kao urednica najvažnijeg modnog časopisa objašnjava koliko boje dominiraju industrijom i utječu na nju.

 

Sada kada ulazimo u novo desetljeće u kojem nas očekuju novi izazovi, promjene i nova nadanja,, Classic Blue nijansa održava želju za stabilnošću i pouzdanošću na čemu želimo graditi ulazak u novu eru. Neutralnost ove nijanse odgovara svijetu u kojem se trenutno nalazimo, rodno je neutralna, odgovara u svakom godišnjem dobu, istovremeno je nosiva i poželjna. Također, uklapa se u trenutni pokret ekološke održivosti, kao što je bio slučaj s prošlogodišnjom bojom “Living Coral”.

“Od 1999. pa do danas, ostao je isti osjećaj globalne strepnje. Zato smo, temeljeno na globalnim kulturalnim događanjima odlučili da je Pantone 19-4052, Classic Blue boja 2020. godine. To je pouzdana i smirujuća boja koja povezuje ljude”, kazala je Laurie Pressman iz Pantonea. “Vraćamo se klasici jer je svijet u kaosu”, zaključila je Pressman.

 

https://www.pantone.com/