Što pišu organizatori:

Manifestacija pod nazivom Dani industrijske baštine grada Siska održavat će se od 14. do 29. rujna 2018. Cilj organizatora manifestacije, Gradskog muzeja Sisak s partnerima, prezentacija je iznimnog povijesnog i kulturnog resursa koji je obilježio povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena. Program Dana industrijske baštine i ove godine uključit će lokalnu zajednicu kao i posjetitelje grada kroz radionice, obilaske industrijskih pogona, izložbe i predavanja. Tijekom manifestacije građane će se upoznati s mogućnostima kvalitetnog korištenja industrijske baštine kao razvojnog potencijala grada Siska.

Manifestacija  će započeti 14. rujna 2018. otvorenjem izložbe pod nazivom „Željezara Sisak – nedovršeni gigant“ posvećene 80. godišnjici tvornice. U njoj će biti prezentiran razvoj tvornice kroz dizajn i vizualnu komunikaciju reklamnih kataloga i publikacija od 1950-ih do 1990. godine što je do danas neobrađena građa.

Dana 15. rujna 2018. godine bit će organiziran već tradicionalni, četvrti po redu, Sisački festival piva koji se održava u sjećanje na prvu sisačku pivovaru osnovanu 1855. godine. Danas zgrada te pivovare predstavlja jedan od najstarijih objekata industrijske baštine grada Siska čime na značaju daje očuvanju pivarske tradicije grada. U sklopu festival bit će organiziran obilazak po starim sisačkim pivovarama.

Dana 20. rujna 2018. godine u suradnji s Fotogalerijom „Siscija Obscura“ održat će se izložba pod nazivom „Foto maraton – industrijska baština Siska“. Tradicionalna suradnja s navedenom galerijom dovela je povećanja svijesti o očuvanju industrijske baštine, a brojni sudionici foto maratona iz cijele Hrvatske pokazali su kako za takav tip baštine postoji interes i na hrvatskoj razini.

Dana 22. rujna 2018., u organizaciji Turističke zajednice grada Siska i Gradskog muzeja Sisak, održat će se 3. biciklijada po industrijskoj baštini grada Siska. Prve dvije biciklijade pokazale su veliki interes potencijalnih sudionika iz raznih dijelova Hrvatske koji su na stazi od 30 km obilazili razne lokacije uz stručno vodstvo. Na taj su način upoznali razne dijelove grade koji inače nisu dio uobičajene turističke ponude. Ovo turističko – promotivno događanje važno je za razumijevanje kapaciteta svih segmenata baštine grada kroz cikloturizam te za umrežavanje s drugim potencijalnim biciklističkim stazama u gradskoj okolici. Na taj se način želi povećati turistički potencijal grada i povećati njegova privlačnost za domaće i strane posjetitelje.

Dana 24. rujna 2018. održat će se prezentacija zbornika radova nastalog u sklopu međunarodnog znanstvenog skupa SPark koji je održan 2015. godine u Sisku, a posvećen obnovi skulptura na otvorenom. Povod tome skupu bio je projekt Umjetničke akademije iz Splita na obnovi Parka skulptura nastalih u okviru Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak od 1971. do 1990. godine. Te skulpture u kontekstu industrijske baštine spadaju u vrijedan kulturni potencijal grada Siska.

Dana 29. rujna 2018. godine održat će se obilazak pogona Željezare Sisak koji su prenamijenjeni u nove proizvodne kapacitete i na taj način zadržali proizvodnu funkciju.

Manifestacija i ove godine ima bogat program s ciljem ukazivanja na potencijale industrijske baštine i poticanja na njezino očuvanje, prezentaciju i iskorištavanje.

 

PROGRAM: (možete preuzeti u pridruženim dokumetima s lijeve strane)

Izložba  ŽELJEZARA SISAK – NEDOVRŠENI GIGANT

Petak, 14. 9. 2018. u 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10.

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

AUTOR IZLOŽBE: mr. sc. Vlatko Čakširan

Izložba pod nazivom „Željezara Sisak – nedovršeni gigant“ posvećena je 80. godišnjici tvornice. U njoj će biti prezentiran razvoj tvornice kroz dizajn i vizualnu komunikaciju reklamnih kataloga i publikacija od 1950-ih do 1990. godine što je do danas neobrađena tema.  Željezara je bila tvornica koja je svoje proizvode prodavala na domaćem i stranom tržištu, stoga joj je bio neophodan kvalitetan propagandni materijal kojim je mogla prezentirati svoje proizvode. Kako se nije radilo o hrani ili odjeći, već o metalnim proizvodima, izgled takvih kataloga trebao je biti s jedne strane vizualno privlačan i pozivati na korištenje, a s druge strane trebao je biti funkcionalan. Vanjski izgled kataloga nije bio samo puka dekoracija, već je bio u korelaciji s unutrašnjim dijelom u kojem su se miješale fotografije, nacrti, ilustracije i brojke. On je prije svega bio funkcionalan za one stručnjake koji su se zanimali za pojedine elemente proizvodnje koje je Željezara imala. Reklamni katalozi bili su opsegom manjeg formata, jednostavni za korištenje, pregledni i ilustrativni. Oni su bili proizvod sam po sebi. Zbog toga su za njihovu izradu angažirane razne propagandne agencije koje su u svojim redovima imale vrsne dizajnere specijalizirane za takve materijale. Zbog toga izložba ima zadatak nastaviti istraživanje o bogatoj dizajnerskoj baštini grada koje je započelo s izložbom posvećenoj tvornici Segestica 2017. godine.

 

Obilazak: RUTA SISAČKIH PIVOVARA

Subota, 15. 9. 2018. u 14:00 sati, organizirani obilazak industrijske baštine

ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

PARTNER: Udruga Zibel

Ruta započinje od Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2 (danas stambeno – poslovni objekt), a završava kod Nove pivovare (danas Klizalište Zibel), Gundulićeva bb. Tom prigodom, u obilazak se uključuje i Udruga Zibel koja će u podrumima Nove pivovare organizirati event iznenađenja za sve posjetitelje.

 

IV. SISAČKI FESTIVAL PIVA

Subota, 15. 9. 2018.

Početak festivala

– u 17:00 sati, Ulica Stjepana i Antuna Radića, Sisak

Koncert

– u 20:00 sati, Ulica Stjepana i Antuna Radića, Sisak

Picksiebner i Bajaga i Instruktori

ORGANIZATOR: Turistička zajednica grada Siska i Grad Sisak

U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festival se organizira radi prisjećanja na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini.

 

Foto izložba:  FOTOMARATON – INDUSTRIJSKA BAŠTINA SISKA

Četvrtak, 20. 9. 2018. u 19:00 sati, Fotogalerija „Siscia Obscura“, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2

Petu godinu za redom Fotoklub Siscia Obscura organizira izložbu fotografija o industrijskoj baštini grada. Kao i u dosadašnje četiri godine izložba se održava u sklopu manifestacije  „Dani industrijske baština grada Siska“ u suradnji s Gradskim muzejom Sisak. Sudionici ovogodišnje izložbe su polaznici fotomaratona koji je bio organiziran u kolovozu ove godine na tri lokacije u gradu Sisku. Na izložbi će se predstaviti  oko 40 radova.

Obilazak: BICIKLIJADA PO INDUSTRIJSKOJ BAŠTINI

Subota, 22. 9. 2018. u 10:00 sati, organizirani obilazak industrijske baštine

Organizirano razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska ulica bb, u 10 sati prema unaprijed dogovorenoj ruti koja će se protezati oko 30 km po gradu i njegovoj okolici. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu, te cikloturizma.

 

Prezentacija:  KNJIGA THE CONSERVATION OF SCULPTURE PARKS (UR. SAGITA MIRJAM SUNARA I ANDREW THORN; ARCHETYPE PUBLICATIONS, LONDON, 2018.)

Ponedjeljak, 24. 9. 2018. u 11:00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10

Prezentatorica: doc. dr. sc. Sagita Mirijam Sunara, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju, prodekan za umjetnost, znanost i međunarodnu suradnju i ECTS.

The Conservation of Sculpture Parks zbornik je radova s međunarodne konferencije o očuvanju parkova skulptura koja je 2015. godine održana u Sisku. Knjigu su uredili dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu) i Andrew Thorn (ARTCARE, Australija), a izdala ju je ugledna britanska izdavačka kuća Archetype Publications. Tiskanje knjige financijski su potpomogli Gabo Trust for Sculpture Conservation i International Trust for Croatian Monuments. Knjiga donosi cjelovite tekstove četrnaest usmenih izlaganja održanih na konferenciji koji obrađuju teme vezane za očuvanje, održavanje i zaštitu skulptura na otvorenom i skulpturalnih pejzaža na primjerima iz Europe, Sjeverne Amerike i Australije. Parkovi skulptura smješteni su u različitim okruženjima – urbanim, ruralnim, šumskim, obalnim, pustinjskim – a svako od njih nosi svoje breme problema s obzirom na lokaciju, klimatske uvjete i način upravljanja zbirkom. Dakako, i s obzirom na gradbene materijale umjetničkih djela, a oni su vrlo raznoliki: od kamena, metala i drva do betona, stakla i sintetskih polimera. Autori radova, ponekad u konzultaciji s umjetnicima, razmatraju modele upravljanja i metode zaštite skulptura i njihovog okruženja. U zbornik je uključen i prikaz okrugloga stola na temu oživljavanja zapuštenih parkova skulptura u Hrvatskoj. Knjiga započinje i završava Siskom. Otvara je rad na temu Parka skulptura Željezare Sisak, zbirke koju čini 38 skulptura na otvorenom nastalih između 1971. i 1990. godine u okviru Kolonije likovnih umjetnika “Željezara Sisak”. Projekt zaštite i očuvanja te zbirke bio je glavni poticaj organiziranju konferencije čiji su radovi objedinjeni u ovome zborniku. Knjiga završava prikazom okrugloga stola koji je u širemu smislu ukazao na potrebu za kvalitetnijim upravljanjem sisačkim skulpturama. Sisak se nalazi i na koricama: naslovnicu knjige krasi fotografija skulpture Josipa Zemana Crne vizije I (1983.) iz Parka skulptura Željezare Sisak.

 

Prezentacija: OBNOVA ŠKOLSKOG BRODA „GALEB“ I PALAČE ŠEĆERANE UNUTAR KOMPLEKSA BENČIĆ

Utorak, 25. 9. 2018. u 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10, Sisak

Centar za industrijsku baštinu znanstveno je istraživački centar Sveučilišta u Rijeci koji se bavi projektima u domeni kulturne baštine: promocija, proučavanje, očuvanje i zaštita industrijske i druge baštine. Osnovni cilj Centra jest valorizacija i odgovarajuća prezentacija kulturne baštine na interaktivan, inovativan i multimedijalan način.

Centar je partner u projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ koji se bavi se obnovom i stavljanjem u funkciju dva zaštićena spomenika kulture – školskog broda Galeb i Palače Šećerane unutar kompleksa Benčić. Program, uz obnovu za potrebe gradskog muzeja sa višestrukom kulturnom i komercijalnom namjenom, predviđa i izradu nove kulturno-turističke rute, te znanstveno-edukativne i promotivne aktivnosti koje senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu.

 

Obilazak: BIVŠI KOMPLEKS TVORNICE  ŽELJEZARA SISAK

Subota, 29. 9. 2018. u 11:00 sati, zgrada bivšeg Instituta Željezare Sisak, danas Kulinarski institut KulIn d. o. o.,  Capraška 12

Obilazak po tvorničkom kompleksu Željezare Sisak organizira se povodom obilježavanja 80 godina od osnutka tvornice. Cilj obilaska je da se ukaže na vrijednost kompleksa u kontekstu industrijske baštine, ali i u kontekstu moguće prenamjene prostora u svrhu nove proizvodnje. Stoga obilazak uključuje proizvodne hale kojima je dana nova proizvodna namjena, a u njoj su smještene firme Applied Ceramics d. o. o. Sisak i Sanceco d. o. o. Sisak. Poslovanje tih firmi u nekadašnjim napuštenim industrijskim prostorima ukazuju na  to da se ispravnom poslovnom politikom mogu uspješno prenamijeniti određeni industrijski prostori, ali da se ne narušava njihov integritet i identitet.

 

Radionica: DOBRA INDUSTRIJA VI

(17.-25. 9. 2018.)

Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak

ORGANIZATR: Gradski muzej Sisak

Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta kako bi se u njima razvila svijest o važnosti očuvanja industrijske baštine. Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti Gradskom muzeju Sisak pozivom na telefon 044/811-811.