Samoborski kraluš je raskošna ogrlica koju su uz svečanu narodnu nošnju nosile žene samoborskoga kraja. Nizanjem staklenih zrnaca na 8, 10 ili 12 niti (iz repa konja) nastaju kućice, frki, šlinge i pužeki koji zajedno tvore mrežu skladnih boja i ornamenata. Na krajeve ispletenog kraluša vezao se običan ili ukrasni panklin, a ispod kraluša nosio se ukrasni okovratnik – špice ili kraglini. Skromniji tip ogrlice bio je kraluš na košic.
Koraljne su se ogrlice nosile u Posavini (kamo spada i samoborsko područje) krajem 18. st., a na području samoborske župe kraluš je postojao početkom 20. stoljeća. Jednostavniji su se kraluši nosili i u svetonedeljskom, jaskanskom i bistranjskom kraju.

 

 

Staklena zrnca Kraluš se “pleo” nizanjem raznobojnih zrnaca na repi ili lasi iz konjskoga repa. Najraskošniji su kraluši nastajali nizanjem zrnaca na dvanaest repi, a jednostavniji na osam ili, češće, deset repi. Prije Drugog svjetskog rata zrnca su bila sitnija, staklena i raznobojna – najčešće crvena, plava i bezbojna, a ponekad su se mogla nabaviti i zrnca drugih boja. Uz ta sitna zrnca obavezna su bila i krupnija zrnca sedefastobijele, srebrne ili zlatne boje, to je bio tzv. svekli đunđ. Obje su se vrste zrnaca kupovale na crkvenim proštenjima, u selu od putujućih trgovaca (pokućara), te u gradu. Repi, lasi, konjska dlaka Repi ili lasi su morali biti iz repa bijeloga konja, jer su čvrsti i elastični i ne vide se kroz bezbojna staklena zrnca. Prije upotrebe su se morali oprati u otopini pepela (lugu) ili u otopini sapuna. Sušili su se obješeni na uže da se izravnaju, a potom su se namatali u široke kolutove kako bi dulje ostali ravni. Tako pripremljeni bili su spremni za upotrebu.

 

 

Glavni dijelovi kraluša jesu kućica, frk, šlinga ili đunđ i pužek.

Kućicu čine rombovi koji se dobiju križanjem niti, a bojom tvore različite uzorke: kare, rože, srčeka i križeke. U najširem su, središnjem dijelu kraluša.

Frk je niz od 13 zrnaca čijim zatvaranjem dobivamo kružnu formu.

Šlinga, đunđ sastoji se od više raznobojnih zrnaca, nanizanih i savijenih u frkove u donjem dijelu kraluša.

Pužek se sastoji od jednobojnih frkova, koji su međusobno povezani u najširem dijelu kraluša. Oni su u drugome sloju kraluša, čime se postiže njegova trodimenzionalnost. Izrađuju se zasebno, na kraju. Jednostavniji kraluši nisu imali pužeke.

Granir je uski pojas uz vrat, sastoji se od rombova nastalih tehnikama prevođenja i križanja niti i od frkova. Izrađuje se zasebno, na kraju. Jednostavniji kraluši nisu imali granir.

Foto:NMZ,kralusica.blog