Obljetnica smrti svetog Ivana Pavla II.


” Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga kruhom, i ako je žedan, napoj ga vodom. “

Ivan Pavao II. (Karol Wojtyla) rođen je 1920. godine u mjestu Wadovice, blizu Krakowa. Nakon gimnazije, za vrijeme njemačke okupacije, studira teologiju na tajnom fakultetu u nabiskupskom dvoru u Krakowu, paralelno radeći u rudniku i tvornici. Za svećenika je zaređen 1946. godine. Studij je nastavio na Papinskom sveučilištu Angelicum u Rimu, gdje je postigao doktorat iz filozofije. Od 1954. profesor je na Katoličkom sveučilištu u Lublinu, a 1958. godine je imenovan pomoćnim biskupom u Krakowu gdje 1964. preuzima nadbiskupsku službu. Pavao VI. ga je 1967. godine imenovao kardinalom, a za papu je izabran 19. listopada 1978.

Bio je omiljeni papa i o njemu postoje mnoge zanimljivosti. Evo nekih od njih.
Prvi je papa Poljak, prvi je ušao u džamiju te je prvi službeno primio delegaciju Grčke pravoslavne crkve nakon Crkvenog raskola 1054.

Prvi je pogođen metkom i hospitaliziran u javnoj bolnici.
Ispovijedao je svakog Velikog petka u Bazilici sv. Petra. Bio je vrlo popularan među svim ljudima i narodima, slovio je za jednu od najpoznatijih i najomiljenijih osoba na svijetu. Govorio je više različitih jezika i iskazivao veliku ljubav prema djeci i najsiromašnijim slojevima ljudskog društva.
Jedna je planina na Sjevernom polu dobila ime upravo po njemu u čast 25 godina njegove papinske službe.
Tijekom svojega služenja, kao vrhovni poglavar Katoličke crkve, posjetio je 129 država i oko 850 gradova.

Papa je Hrvatsku posjetio tri puta: 1994., 1998. – proglasivši Alojzija Stepinca blaženim u Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici te 2003.
Preminuo je 2. travnja 2005. U trenutku smrti Ivana Pavla II. uz njega s,u u duhu i molitvi, bili vjernici širom svijeta. Stotinu tisuća njih okupili su se na Trgu sv. Petra, a Papin odlazak intenzivno je posredstvom medija pratio čitav svijet.
27. travnja 2014. godine papa Franjo proglasio ga je svetim.

Izvor: https://aleteia.org/ , www.laudato.hr/

Izvor fotografije: Portal za župnu katehezu Word Press. com