Potpuno atipična 2020. godine uzela je danak i u svijetu filmske industrije Odgođene premijere i prekinuta snimanja narušile su cijeli filmski repertoar, a puno smo više pribjegavali najpopularnijim serijama godine. Međutim, nekoliko se genijalnih filmskih naslova ipak istaknulo.

Zatvorena vrata kinodvorana na kratko su preselila filmske premijere na streaming servise poput Netflixa, HBO GO-a i Amazon Primea. Najbolji filmovi 2020. godine su nam tako popunjavali vrijeme kod kuće i činili vikende zanimljivijima, a sad je vrijeme na pogledamo unatrag i prikupimo 10 omiljenih.

U lipnju je izašao jedan od najboljih filmova ove godine s potpisom jednog od najotkačenijih redatelja uope. Spike Lee 2020. obilježio je malo drugačijim filmom o ratu u Vijetnamu, ‘Da 5 Bloods’. Film prati četiri Afroamerikanca, veterane koji se vraćaju u Vijetnam kako bi pronašli svog palog vođu te obećano blago. Na tom putu suočavaju se s prirodom, ali i s moralnim kaosom koji vlada Vijetnamom.

Američka drama prvi je put izašla 2019. godine na filmskom festivalu u Tellurideu, a zatim je službenu premijeru imala u ožujku ove godine. Film Kelly Reichardt nedavno je osvojio nagradu za najbolji film na dodjeli New York Fil Critics Circle Awards. Radnja prati dva putnika koja bježe od opasne bande 1820-ih godina. Sanjaju o tome da se obogate i imaju savršeni plan: ukrast će mlijeko krave bogatog zemljoposjednika. Tako nastaje sasvim neočekivani splet priča o prijateljstvu, kapitalizmu, prirodi i samoći. Jedan je ovo od najvećih filmskih favorita 2020. godine.
Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Noah Robbins, Yahyja Abdul-Mateen II, Frank Langella, John Carrol Lynch, Mark Rylance i Jeremy Strong obilježili su jesen u filmu ‘The Trial of the Chicago 7.’ Režira ga je Aaron Sorkin koji, izgleda, nastavlja niz svojim genijalnih uspjeha i ponovno diže oskarovsku prašinu. Film prati suđenje koje je uslijedilo nakon velikog protesta u Chicagu 1968. godine.

Prošle je godine nekoliko nominacija zaradila drama ‘Bombshells’ koja je jedan od filmova u duhu važnog #MeToo pokreta. Međutim, u usporedbi s filmom s Charlize Theron u glavnoj ulozi, ‘The Assistant’ zvuči drastično kvalitenije, intrigantnije i bolje. Radnja je fokusirana na Jane (Julia Garner), novu asistentcu hollywoodskog producenta, lika koji je napravljen po uzoru na osuđenog Harveyja Weinsteina. Film prikazuje Janeinu svakodnevicu, predrasude muškaraca u uredu te prtisak i mobing moćnog producenta. Iako se sami predator nikad ne prikaže u filmu, njegovo se prisustvo osjeća pa tako napetost doseže vrhunac, a film polako postaje gotovo horor.

Svakako najveći kandidat za nadolazeću sezonu dodjela nagrada je ‘Nomadland’, a posebice Frances McDormand. Nisam homeless, samo sam houseless”, govori u filmu Fern (McDormand), jedna od tisuće ljudi koji su nakon kolapsa ekonomije 2008. godine ostali bez doma, napustili tradicionalni način života i počeli živjeti kao nomadi – ponekad iz svoje želje, ali puno češće prisiljeni uvjetima. McDormand glumi ženu iz malog gradića uništenog u krizi, koja nakon što sve izgubi odluči spakirati kofere i putovati svojim kombijem po Americi. Na tom putu susreće druge nomade, većinom naturščike koji zapravo glume fikcijsku verziju samih sebe, žive u svojim kombijima i rade kratke poslove od kojih preživljavaju od danas do sutra. Baš je zato ‘Nomadland’ neobičan spoj fikcije i dokumentarnog filma koji režira Chloe Zhao.

Kao jedan od najboljih filmova 2020. godine mnogi su kritičari istaknuli novi film iz Disneyjeve tvornice, ‘Soul.’ Potpisuje ga Peter Docter, oskarovac zaslužan za nama najdraži Dineyjev film ‘Inside Out.’ U središtu priče je Joe, učitelj glazbene umjetnosti u osnovnoj školi, koji sanja postati jazz glazbenik. Uoči velikog nastupa koji bi mu mogao donijeti željenu karijeru Joe doživi nesreću zbog koje mu se duša odvoji od tijela. Joeova se duša želi i treba vratiti u svoj život, a na tom putu će mu pomoći tajanstveni lik „22”.

Izvor: I.F.
Foto: pixabay, disney.com, amazon.com, hollywoodreporter.com, cnn.com, BlackMovieReviews