„Božji ga je narod još za života držao za Božjeg čovjeka, a glas svetosti i mučeništva nije prestao, dapače sve više se širio nakon njegove smrti. Cvijeća na njegovu grobu nije ponestalo, plamen svijeća nije se ugasio.“

Na današnji dan, prije točno dvadeset godina, u Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici danas sveti Papa Ivan Pavao II proglasio je blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega, Alojzija Stepinca, pred gotovo milijun vjernika, hodočasnika iz Hrvatske i iz cijeloga svijeta.

  
Također na današnji dan, ali 1946. godine, Stepinac je održao svoj obrambeni govor pred jugoslavenskim sudom. Tom je prilikom izjavio: ”Na sve tužbe, koje su ovdje protiv mene iznesene, odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala, izjavljujem pred Bogom, narodom, diplomatskim zborom, da sam potpuno nevin, a povijest će pravo ocijeniti sav moj rad. Sada se ne kanim braniti niti apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego, jer mi je savjest čista pripravan sam svaki čas i umrijeti.”
    
U obilježavanje ovog značajnog jubileja uključili su se i župljani župe blaženog Alojzija Stepinca iz Budaševa.
Tim povodom, prošle je nedjelje u društvenom domu Budaševo prikazana predstava „ Život bl. A. Stepinca“ u izvedbi dramske skupine Glumci župljani.
Treba istaknuti kako budaševski glumci, kroz ovaj dokumentarno – igrani prikaz, pronose istinu o liku i djelu „najsvjetlijeg lika Crkve u Hrvata“ po cijeloj našoj Župniji, ali i puno dalje.
Spomenuti prikaz do sada su izveli dvanaest puta.
Svaka je izvedba ove predstave jedinstvena. Tako je i posljednja, osim već viđenih prizora, donijela još dvije nove scene koje su po prvi puta izvedene u sklopu cjelovitog prikaza.
Nastup pred domaćom publikom, bio je njihov skromni prilog Glumaca župljana obilježavanju ovog značajnog datuma.

  
U vrijeme kad svi vjernici Katoličke crkve iščekuju da bl. Stepinac bude proglašen svetim, bilo je lijepo i zanimljivo još jednom pogledati ovu poučnu i zanimljivu izvedbu Blaženiku na čast.

Foto:stepinac.zg-nadbiskupija.hr, siscia.hr, kamenjar.com
Izvor.glas-koncila.hr