Jučer je u Sisku, na konferenciji za medije, potpisan Ugovor o izradi studijske i projektne dokumentacije te dokumentacije o nabavi za prijavu projekta Sisak 2 “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Sisak”.
Zahvaljujući sredstvima iz državnog proračuna, sredstvima Hrvatskih voda i sredstvima iz EU, za Sisak će se u svrhu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture, u vrijednosti projektne dokumentacije od 7 milijuna kuna, te rokom izrade iste za 10 mjeseci, krenuti s izgradnjom sustava, a procijenjena vrijednost cijele investicije je između 300 i 350 milijuna kuna koji će se, kako je planirano u 70 % iznosu financirati sredstvima EU, preostalih 23,4 % financirat će se iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda, a manjim dijelom 6,6 % od strane Sisačkog vodovoda.

 

Što će to konkretno donijeti Sisku?

Kako su istaknuli čelnici na konferenciji za medije, trebalo bi se rekonstruirati i izgraditi gradsku infrastrukturu spajanjem postojećih džepova bez odvodnje na užem području grada Siska. Budući je potrebna rekonstrukcija i izgradnja kanalizacijske mreže u Željezari, na području Kanaka, Crnca i Capraških poljana, osim njih, trebale bi se izgraditi i kanalizacijske mreže i priključci gravitirajućih južnih naselja: Novog Praćna, Novog Sela i Komareva te sjevernih gravitirajućih naselja: Odra, Žabno, Stupno, Staro Praćno i Sela.

 

Gradonačelnica Ikić Baniček i ovu priliku iskoristila u političke svrhe 

I ako Grad Sisak, odnosno Sisački vodovod sudjeluje samo manjim dijelom 6,6 %, gradonačelnica Ikić Baniček i ovu je priliku iskoristila u političke svrhe osvrnuvši se na bivše čelništvo Grada Siska ističući kako je potreban vremeplov da se vrati u godinu izgradnje pročistača otpadnih voda koji bi se zajedno s ovim projektom zvao Sisak 1.

Korist će imati i općine!
Zahvaljujući sredstvima iz državnog proračuna, sredstvima Hrvatskih voda i sredstvima iz EU, neće samo Sisak imati koristi od ovog projekta, vodoopskrba i odvodnja predviđena je i za općine Martinska Ves i Sunja, čiji su načelnici prisustvovali potpisivanju Ugovora.
Info i foto: Sisak.hr