KUGLOF

Potrebni sastojci:

1 kvasac
400g brašna
80g maslaca
40g šećera
3 žumanjka
200 ml mlijeka
1 limun
prstohvat soli
1 vanilin šećer
50g grožđica i rum po želji

Kvasac umiješati u brašno. Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješati. Dodati brašno i mlijeko naizmjence, naribanu koricu limuna, sol, vanilin šećer i namočene grožđice u rumu. Smjesu dobro izmiješati; kad se izradi, staviti u kalup.

Prije nego tijesto izlijete u kalup, treba ga dobro namastiti i posuti brašnom. Kalup se ne smije napuniti do vrha jer će tijesto još narasti. Peče se oko sat vremena u zagrijanoj pećnici. Nakon vađenja ostaviti nekoliko minuta u kalupu i tek ona izvaditi tijesto van. Obično se posipa šećerom u prahu.

*Osnovni recept za kuglof uključuje pripremu laganog tijesta s maslacem i jajima koji se onda nadopunjava  po želji najrazličitijim dodacima. Karakterističnog okusa i oblika, uvijek je imao posebno mjesto na stolu u raznim slavljeničkim prigodama. Nekada su se kuglofi pravili u kalupima od pečene gline, no danas se uglavnom koriste metalni. Domovina ovog kolača je Srednja Europa.

 

Izvor: Katica Mrgić, Ivana Plavec, U potrazi za najboljom kuhinjom – prepoznatljivost kuhinje sisačkoga kraja, Sisak, 2016:164

Foto: pixabay.com