Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes obišli su danas gradilišta obnove i sanacije klizišta na petrinjskom području. Prije toga održali su sastanak o dinamici nastavka obnove na području Petrinje. Tom je prilikom Gradu Petrinji prepuštena konstrukcijska obnova 42 zgrade oštećene u potresu koje se nalaze unutar granica zaštićene kulturno-povijesne cjeline kako bi se postupak ubrzao. Grad Petrinja preuzet će od Ministarstva i dio uklanjanja onih građevina koje nisu predviđene za obnovu.

„Svi projekti obnove financirani iz Fonda solidarnosti na području Sisačko-moslavačke županije dobro napreduju. To se jednako odnosi na javne i privatne objekte. Do kraja ljeta ćemo zbrinuti sve naše sugrađane u kontejnerskim naseljima, a ubrzat ćemo i obnovu privatnih kuća”, rekao je Bačić.

Ministar je dodao kako je na području Sisačko-moslavačke županije za obnovu objekata, od predviđenih 390 milijuna eura, iskorišteno 110 posto, 50 dana prije roka.

Ministar Bačić, župan Celjak i gradonačelnica Komes obišli su i gradilište cjelovite obnove bivše petrinjske Munjare i privatne obiteljske kuće te sanaciju klizišta koja je Grad Petrinja prijavio za financiranje iz Fonda solidarnosti EU.