Ured za pastoral mladih Sisačke biskupije i KMNL-a Sisačke biskupije ovogodišnji su domaćini 17. završnice Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata koja se od 19. do 21. svibnja 2023. godine održava u Sisku, Pisarovini, Popovači, Petrinji i Kutini. KMNL je projekt Hrvatske biskupske konferencije u kojem sudjeluju malonogometne ekipe (nad)biskupija iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Nakon što svaka pojedina (nad)biskupija odigra svoju sezonu, pobjedničke momčadi igraju „nacionalnu završnicu“ u kojoj se natječu za nacionalnog prvaka.

Nakon nekoliko godina bez završnice zbog pandemije i posljednjeg susreta 16. završnice u Varaždinu 2019. godine, želja je bila da Sisačka biskupija bude domaćinom ovog velikog sportskog događaja na koji su se odazvale momčadi iz: Zagrebačke, Đakovačko-osječke, Riječke, Splitsko-makarske i Vrhbosanske nadbiskupije, te Varaždinske, Požeške, Dubrovačke, Mostarsko-duvanjske i Sisačke biskupije. Ukupno u natjecanju sudjeluje 20 ekipa s oko 300 igrača.

Svečana ceremonija otvorenja završnice održana je u petak, 19. svibnja u Velikom Kaptolu u Sisku. Na početku okupljene su pozdravili povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Marijan Štingl i voditelj KMNL Sisačke biskupije Vlado Sučec, iskreno zahvalivši svima koji su omogućili da se ovaj susret dogodi. Kako ova liga u Sisačkoj biskupiji nosi ime sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića, o njegovom životu su posvjedočili p. Mariano Passerini i vlč. Ivan Grbešić, a ispred Sisačko-moslavačke županije okupljene je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Robertina Štajduhar kao i zamjenik petrinjske gradonačelnice Ivan Prskalo. Svoje svjedočanstvo o proživljenom u potresu posvjedočila je članica Marijine legije iz Petrinje Marina Radošević.

Na kraju sve okupljene je pozdravio i sisački biskup Vlado Košić osvrnuvši se na brojne nepogode koje su tijekom proteklih godina zahvatile ovaj kraj. Biskup je poručio kako smo sve ove kušnje prebrodili te su nas učinile jačima i čvršćima, kao što je i u sportu. Na kraju poručio je okupljenim nogometašima kako im želi da u pobjedi osjete radost, ali i da u porazu ne osjete žalost jer je ta žalost zalog za buduću radost.

Nakon svečanog otvorenja duhovni dio programa nastavljen je u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku gdje je misu za sve sudionike predvodio biskup Košić u zajedništvu s desetak svećenika.
U homiliji biskup je podsjetio kako se nalazimo u vremenu između dva velika blagdana. „Jučer smo slavili blagdan Uzašašća Gospodnjeg i spomenuli se kako je Isus četrdeseti dan nakon Uskrsa slavno uzašao Ocu na nebo. Pred nama je sada drugi veliki blagdan. Sljedeću nedjelju slavit ćemo silazak Duha Svetog, tj. Pedesetnicu. Kao i apostoli i mi smo sad u vremenu kada je Isus uzašao na nebo, a Duha Svetoga još im nije poslao. To je neko međuvrijeme. Što je Isus rekao apostolima da čine? Rekao im je neka ne odlaze iz grada nego neka se mole. I oni su se zaista s Marijom molili. Tako je i naše da se molimo i da okupljeni ovdje uzdignemo svoja srca Bogu. Da molimo za taj dar Duha Svetoga, jer kada njega primimo primili smo sve što nam je potrebno za život“, rekao je biskup te još poručio okupljenim natjecateljima kako je bit ovog susreta graditi zajedništvo koje vodi do pobjede, a do prave pobjede nas sve vodi jedino Krist Gospodin i njegov Duh Sveti koji odnosi iz našeg srca svaki strah.

Na kraju slavlja svima se na dolasku zahvalio vlč. Štingl zaželjevši svim ekipama puno sreće i fer natjecanje u skladu s katoličkim vrijednostima koje ovo natjecanje promovira.

U subotu, 20. svibnja od 9 sati grupna faza natjecanja odigrat će se u sportskim dvoranama u Pisarovini, Popovači, Petrinji i Kutini, a finalni dio i proglašenje najboljih održat će se u nedjelju 21. svibnja u Novoj sportskoj dvorani OŠ Mate Lovraka u Petrinji. U 11 sati kreću četvrtfinalne utakmice, u 16.45 sati održat će se revijalna utakmica svećeničke reprezentacije i povjerenika za mlade HBK, a finalna utakmica završnice u 18 sati.
(SV)