Nitko ne zaslužuje udarce! Moram se oduprijeti svim oblicima nasilja!


Žene su neovisne, ambiciozne, one su kvalificirane za brojna rukovodeća mjesta, no na žalost još postoje određene predrasude i diskriminacije koje im ne dozvoljavaju napredovanje. One vode brigu o obitelji, o djeci, o kućanstvu,a poražavajuća je činjenica kako u Hrvatskoj svaka treća žena trpi neki oblik nasilja unutar obitelji. 25. studeni je dan kada se pokušava osvijestiti javnost na ravnopravnost muškaraca i žena u svim segmentima života, u obitelji, na poslu, općenito u društvu. To je dan kada se želi osvijestiti javnost da ne treba okretati glavu ukoliko primjetimo da se nasilje događa nekome od naših bližnji ili u susjedstvu.

Jučer je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Policijska uprava sisačko-moslavačka, u suradnji sa  Županijskim timom Sisačko-moslavačke županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te Centrom za žene Adela iz Siska kao i s učenicima sisačkih srednjih škola, u Kazalištu 21 održala multimodularni preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i partnera pod nazivom „Lily“.
.

 „Lily“ je preventivni projekt koji je sastavni dio novog nacionalnog strateškog dokumenta zaštite od nasilja u obitelji koji je u izradi,  ima multimodularni karakter te će se kroz međusobno povezan niz aktivnosti kontinuirano u narednom razdoblju provoditi s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata. On sadrži i aktivnosti namijenjene osobama muškog spola s ciljem njihove senzibilizacije na temu ravnopravnosti spolova kao isključivanja svih oblika nasilnog ponašanja).

Podršku su pružili i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Sisačko-moslavačke županije na čelu s predsjednicom Sanjom Mioković. Povjerenstvo u okviru svoga programa ima nultu stopu tolerancije prema svim oblicima nasilja, diskriminaciji na osnovi spola te potiče i razvija suradnju s institucijama i udrugama civilnog društva.  Predsjednica povjerenstva u povodu Međunarodnog dana dana borbe protiv nasilja nad ženama istaknula je: “Kada se radi o nasilju, šutnja nije zlato, ona ubija. Svaki nasilno utišani krik je dokaz bespomoćnosti pojedinca da se bori i osudi nasilje kao nepoželjno i neprihvatljivo ponašanje. Ne okrećimo glavu i ne pokrivajmo uši, pružimo potporu i pomoć ženama koje su u nevolji.”

Obilježavanje  Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nastavilo se i u večernjim satima u Matici hrvatskoj u Sisku gdje se održala večer podrške međunarodnom projektu “Pjesničkom riječju, stop nasilju nad ženama” koju je organizirao poznati sisački pisac Siniša Matasović u suradnji s Maticom hrvatskom Ogranak Sisak.

Uz članove Matice i sisačke pjesnike, ispred Povjerenstva za ravnopravnost spolova Sisačko-moslavačke županije, pjesničkoj večeri prisustvovao je Zlatko Grđan.

Inače, zanimljivost je kako je osmišljen i poseban model Startas tenisica izrađenih s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja i rodne ravnopravnosti.

Cijena ovih tenisica Lily je 249 kuna, od čega će prilikom kupnje, 20 kuna biti donirano u humanitarne svrhe.

Tenisice Lily dobile su naziv po sutkinji Ljiljani Hvalec, koja je poginula 22. rujna 1999. godine u brakorazvodnoj parnici.

Snažan otisak ostavile su misli koje je izrekao sisački glazbenik Damir Kukuruzović u glazbenom dijelu jučerašnjeg programa u Kazalištu 21 rekavši da je ljubav nesavršenu ženu voljeti savršeno.