Nazvana je spasiocem za one koji ne mogu, ili neće, kuhati.
No, druga rasprava leži izvan kulinarskih sporova – kada je kuhanje u mikrovalnoj pećnici loše za vas?

Ako se pravilno koristi, nema razloga za zabrinutost u pogledu zračenja mikrovalne pećnice, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ali druge su brige manje jasne – uključujući to uzrokuje li hrana u mikrovalnim pećnicama gubitak hranjivih sastojaka ili može li zagrijavanje hrane u plastici izazvati poremećaj hormona.
Gubitak hranjivih sastojaka

Jedno istraživanje iz 2019., koje je promatralo gubitak hranjivih sastojaka brokule u mikrovalnoj pećnici, istaknulo je da su prethodne studije varirale vrijeme kuhanja, temperaturu i je li brokula bila u vodi ili ne. Otkrilo je da kraća vremena kuhanja (brokulu su mikrovalili jednu minutu) nisu ugrozila prehrambeni sadržaj. Na pari i mikrovalovima mogu čak povećati sadržaj većine flavonoida, koji su spojevi povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. “U uvjetima kuhanja korištenim u ovoj studiji činilo se da je mikrovalno pečenje bolji način za očuvanje flavonoida od parenja”, napisali su istraživači.

Ipak, također su otkrili da mikrovalno pečenje s previše vode (poput količine koju biste upotrijebili za kuhanje) uzrokuje pad flavonoida. Čak i ako izbjegavate plastiku, postoje i drugi potencijalni rizici zagrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici – uključujući neravnomjerno zagrijavanje i visoke temperature.

Prvo razmislite o korištenju mikrovalnih pećnica za zagrijavanje, umjesto za kuhanje hrane, jer ona može kuhati neravnomjerno. “Ovisno o udjelu hrane koja se zagrije, bit će nekih dijelova koji su vrući od drugih”, kaže Francisco Diez-Gonzalez, profesor sigurnosti hrane na Sveučilištu Georgia,

Važno je napomenuti da i podgrijavanje hrane dolazi s rizicima. Hrana se mora zagrijavati dok ne dosegne 82C (176F) kako bi ubila štetne bakterije – a budući da bakterije i dalje mogu rasti svaki put kad se hrana ohladi, ne biste trebali podgrijavati obrok više puta.
U svakom slučaju, dobro razmislite i procijenite što ćete raditi u mikrovalnoj pećnici!

Izvor: F. I.
Foto: pixabay