Ribu znamo kao zdravu hranu, ali trudnicama se kaže da ograniče konzumaciju. Nadilaze li zdravstvene prednosti jedenja ribe veće od rizika, pogotovo što se zalihe sve više iscrpljuju?

Riba je na glasu kao jedna od najzdravijih namirnica koje možemo jesti.
No, sve veća dostupnost biljnih alternativa i sve veća zabrinutost zbog održivosti morskih plodova i ugljičnog otiska doveli su do toga da se neki pitaju trebaju li nam ih u prehrani. Od 1974. godine, izvještava UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu, zalihe ribe unutar biološki održivih razina smanjile su se s 90% na nešto manje od 66% danas.

U međuvremenu, zabrinutost zbog žive i drugih zagađivača znači da je ženama koje su trudne ili doje, na primjer, rečeno da ograniče konzumaciju nekih vrsta. Iako neke masne ribe, poput srdela, nisu relativno skupe, riba je uglavnom povezana sa skupljom prehranom. Opće je prihvaćeno da socioekonomski status utječe na zdravstvene ishode – pa je moguće da obitelji koje jedu više ribe imaju i veća primanja i zdraviji način života općenito.

Pruža li jedenje ribe više zdravstvenih koristi – ili zdravstvenih rizika? Drugi razlog zbog kojeg se zdravstvene prednosti ribe mogu razlikovati je način na koji se riba uzgaja. Morski ekosustavi puni su omega-3: male ribe jedu morski plankton i jedu ih veće ribe, a cijeli prehrambeni lanac prenosi omega-3 na ljude. Ali sustav je drugačiji za uzgojene ribe, što je ono što većina nas jede. Kao i u divljini, uzgajane ribe obično se hrane manjim vrstama riba. Međutim, u divljini bi ribe jele razne manje ribe. Na farmama se riba često hrani ribljim brašnom od peruanskih inćuna.

I kada sada sve ovo pročitate, možete samo zaključiti kako imamo sreće jer živimo zemlji koja ima čisto more i koje nam daje ribu koja je i više nego zdrava. O cijenama ribe nećemo sada pisati, ali za utjehu, srdelu na moru u lokalnim ribarnicama možete kupiti za pristojnu cijenu i dobro se najesti.

Izvor: F. I.